Engagemang, Nyheter

Paris: iraniernas största sammankomst för ett fritt Iran

FFFI:s medlemmar deltog tillsammans med tiotusentals iranier från hela världen i den största sammankomsten för ett fritt och demokratiskt Iran på lördagen i Paris.

Parlamentariska delegationer, personligheter och tidigare regeringstjänstemän från USA, Kanada, Europa och arabvärlden deltog också i sammankomsten och visade sitt stöd för Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och dess 10-punkt demokratiska plattform för ett framtida Iran.

Lördagens huvudtalare var NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, och följdes av andra talare däribland Newt Gingrich, amerikanska kongressens f.d. talman, Ad Melkert, holländsk politiker och f.d. chef för FN:s Irakmission, José Manuel Barroso, portugisisk politiker och Europeiska kommissionens ordförande från 2004 till 2014, Prins Turki Al Faisal, tidigare generaldirektör för Saudiarabiens underrättelsetjänst samt många fler, i synnerhet flera ledamöter från EU och andra europeiska parlament.

”Under det senaste året, misslyckades båda fraktionerna med att finna ett sätt att säkra regimens grepp om makten. Det bevisades återigen att det inte finns någon lösning inifrån denna regim och att den lösning som Iranska nationella motståndsrådet erbjöd, nämligen att störta den styrande teokratin, är den mest praktiska lösningen”, sade Maryam Rajavi i sitt tal inför tiotusentals jublande iranier.

”Det fanns många som antog att kärnteknikavtalet skulle föra med sig lugn till regionen. Men det släppte istället lös fatbomber och 70.000 Islamiska revolutionsgardister mot det syriska folket. Det resulterade i en etnisk rensning av sunniter av [regimens] terrorstyrka Quds-styrkan i Irak. Och det ledde till spridningen av extremism under Islams paroll i hela regionen”, tillade hon.

Samtliga talare kritiserade iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter och att det religiösa enväldet i Iran utgör ett hot mot hela regionen och världen eftersom det stöder terrorism och fundamentalism. Talarna påpekade att dessa verkligheter visar att det bara finns ett alternativ och det är att denna regim måste gå genom ett folkligt uppror.

Flera talare uppmärksammade även den senaste attacken mot iranska oppositionsmedlemmar i Camp Liberty och påpekade vikten av att internationella samfundet ska ta sitt ansvar och säkra deras skydd och välbefinnande fram tills att samtliga lämnar Irak för tredje länder.

En annan av talarna var iransk-amerikanska pastorn Saeed Abedini, som nyligen släpptes från iranska regimens fängelser i en fångutväxling mellan USA och Iran. Han påpekade i sitt tal att iranska folket vill har frihet, respekt för mänskliga rättigheter och ett upphörande av tortyr och avrättningar. Han tillade att iranska folket kommer att kämpa jämte varandra tills de når sina demokratiska aspirationer och säkra ett fritt Iran.

Bland talen framfördes även livemusik och folksånger från Iran.