Andra nyheter, Nyheter

Iran värvar afghanska shiiter i hemlighet för Syrienkriget

Iranska regimen rekryterar afghanska shiamuslimer i hemlighet och skickar de till Syrien för att kriga för diktatorn Bashar Assad, det avslöjar brittiska tidningen Guardian på torsdagen efter en egen granskning.

Iran rekryterar hundratals afghanska shiamuslimer i Afghanistan för stödja Assadregimen i Syrien, avslöjar Guardian och tillägger, ”dessa män skickas från det konfliktdrabbade landet till ytterligare ett krig där Afghanistan inte spelar någon officiell roll.

De afghanska soldaterna är oftast fattiga, religiöst hängivna eller individer utfryst från samhället som är ute efter pengar, socialt erkännande och en känsla av meningsfullhet som de inte kan hitta i sitt hemland, skriver Guardian.

Iranska regimens rekrytering av afghanska migranter och flyktingar i Iran för att kriga för Assadregimen i Syrien har dokumenterats tidigare. Men detta är första gången som någon rapporterar om Teherans direkta rekrytering av soldater i Afghanistan.