Mänskliga Rättigheter

Två greps i Iran för karikatyrer av regimens tjänstemän

Iranska regimens cyberpolis (FATA) i Irans södra provins Fars har under de senaste dagarna gripit två unga iranier i 30-års åldern för att de har publicerat karikatyrer som föreställer regimens tjänstemän, rapporterade statliga medier däribland den statliga nyhetssidan, Jam News, den första juni.

Jam News citerade Fars-provinsens polischef, Ali Sheybanian, som sade att ”dessa två individer hade som mål att störa den allmänna opinionen och skapa oenighet bland befolkningen genom att publicera karikatyrer av de ansvariga och stötande texter på internet.”

En av regimens polisbefälhavare för Esfahan, en stad i centrala Iran, tillkännagav förra veckan att cyberpolisen (FATA) hade arresterat en 15-årig pojke som hade som mål att lansera en [egen] kanal i virtuella sociala nätverk.

”Efter en sista utredning kunde myndigheterna snabbt identifiera den 15-åriga tonåringen från Esfahan och polisen kallade in honom”, sade Jahangir Karimi i kommentarer som rapporterades den 26 maj av den officiella statliga tv-stationen, IRIB.

Förra månaden tillkännagav regimens cyberpolis (FATA) att den hade arresterat två unga bloggare i städerna Rasht och Roudbar, i norra Iran, för ”databrott” utan att specificera anklagelserna mot dem.

Iranska regimens cyberpolis (FATA) ansvarar för att övervaka befolkningen internetanvändning. Detta repressiva säkerhetsorgan blev mest känd efter fallet med iranska bloggaren Sattar Beheshti som arresterades av FATA och dödades under tortyr i regimens förvar i november 2012.