Mänskliga Rättigheter

Iransk bloggare och politisk aktivist dödad under tortyr

En iransk bloggare och politisk aktivist, Sattar Beheshti, 35, dödades åtta dagar efter sitt gripande under tortyr, enligt ett uttalande från Iranska motståndsrådet samt uppgifter från Iran och internationella medier på torsdagen.

Sattar Beheshti arresterade i sitt hem tisdagen den 30 oktober utan några anklagelser om brott eller arresteringsorder och fördes bort till en hemlig plats av agenter från prästerskapets underrättelseministerium som påstod sig tillhöra regimens polisenhet för internetkontroll.

Sattar Beheshti hade arresterats tidigare i samband med studenternas uppror i Teheran 1999. Han var ständigt en måltavla för regimens repressiva säkerhetsorgan efter sin frigivning på grund av hans regimkritiska hållning.

Enligt uppgifter som FFFI har tagit del av utsattes han för grym tortyr i fängelset när regimens bödlar försökte tvinga fram ett erkännande om brott. Iranska regimen återger sjukdom som dödsorsak trots synliga spår av tortyr på Beheshtis kropp samt släktingars uttalande i media om att han var helt frisk innan arresteringen.

Hans syster berättade idag för flera internationella medier att ”de [myndigheterna] kallade in min man nyligen och ville veta om han [min bror] hade några sjukdomar. När han sa nej svarade de ”gå och tala om för hans mor och syster att dem köpa en begravningsplats och komma sedan till Kahrizak-fängelset för att hämta ut hans kropp”.”

Hon tillade, ”han var ung bara 35 år, helt frisk. Hur kunde han dö, vad hade han gjort, vad var hans brott. Han dog för att han var oskyldigt, jag håller huvudet högt, jag är Sattar Beheshtis syster”.

Innan arresteringen skrev Sattar Beheshti på sin blogg om de ständiga dödshoten mot honom ämnad att skrämma honom till tystnad.

Sattar skrev, ”igår hotade de mig och sade att jag skulle berätta för min mor att hon snart ska bära svart om du inte stänger din stora käft … vi göra vad vi vill … du måste stänga din stora käft och ska sluta informera, annars kommer du att bli hängd i hemlighet!  Hotfulla telefonsamtal fortsätter dag och natt … Som en iranier säger jag att jag inte kan vara tyst inför all denna misär. Jag säger att ni pratar för mycket och har förstört landet med ert otroliga struntprat. Jag kommer inte att hålla tyst även om jag står inför döden. Vart jag än är i världen och oavsett vem hoten kommer ifrån är det inte viktigt för mig. … upphör med förtrycket så ska vi inte avslöja.”

”Dagliga arresteringar, tortyr, frihetsberövanden och massavrättningar nämns inte. De utsätter politiska fångar för det värsta i avsikt att bryta dem … de säger att vi ska arrestera anhöriga och familjemedlemmar. Detta är deras motto. Vi arresterar, vi torterar … varför överger ni inte ert välde? Sluta arrestera, sluta tortera, sluta slakta, då ska vi sluta informera. Annars ska vi inte bara avslöja er utan ert repressiva envälde kommer snart att rasa i huvudet på er … Vi måste veta att vi föds en gång och vi kommer att gå bort en dag. Desto bättre att leva ett värdigt liv och dö med stolthet”, skrev Sattar vidare på sin blogg enligt ett uttalande från Iranska nationella motståndsrådet på torsdagen.

Även brittiska utrikesdepartementet fördömde Sattar Beheshtis död i ett uttalande på sin hemsida igår och sade att ”iranska myndigheter är ansvariga för hans välbefinnande och bör genast bekräfta vad som har hänt honom”.