Andra nyheter, Ekonomi

Svenskt företag först ut med börsnotering för investering i Iran

Svenska företaget Pomegranate Investment AB siktar på att vara först ut med en börsintroduktion i syfte att skaffa kapital för investeringar i Iran efter att internationella sanktioner mot Teheran hävdes, det rapporterar Reuters på måndagen.

Företaget, som startades i Sverige under hösten 2014, har vidtagit omfattande åtgärder för att bevisa att dess förbindelser är legitima enligt Reuters och agerar försiktigt i sitt försök att komma in på den iranska marknaden.

Företaget hoppas kunna genomföra sin börsintroduktion i Sverige inom 12 månader för investeringar i Irans tekniksektor för konsumenter, berättar VD, Florian Hellmich, för Reuters i samband med ett besök i London på måndagen.

Han avböjde dock att säga hur mycket företaget kan dra in men sade att alla transaktioner kommer att ske i euro samt att amerikanska och kanadensiska medborgare och företag kommer att uteslutas från emissionserbjudandet.

Detta för att inte riskera bryta mot USA:s sanktioner som förbjuder att dollartransaktioner till eller från Iran passerar amerikanska finansiella institutioner. De amerikanska sanktionerna skrämmer fortfarande europeiska storbanker, i synnerhet de som straffats av amerikanska tillsynsmyndigheter för brott mot Iransanktionerna, från att finansiera eller underlätta handel med Iranbaserade företag och individer.

”Oavsett vilket valuta svenska företag använder för handel med iranska företag så ska man inte glömma att iranska banker och regimens centralbank är direkt inblandade i att finansiera terrorism och underlätta pengatvätt … detta försvinner inte bara för att man använder euro istället för dollar eller utesluter amerikaner”, sade Massud Kiani från FFFI med hänsyn till Pomegranates planerade börsintroduktion.

Pomegranate har redan tagit in 80 miljoner euro (ca 748 miljoner kronor) från europeiska investerare sedan 2014 i väntan på att sanktioner mot Iran skulle hävas, rapporterar Reuters, vilket är ett litet belopp i jämförelse med de miljardinvesteringar som iranska regimens ledare hoppas kunna attrahera.

Den största utmaningen för alla internationella företag som vill komma in på den iranska marknaden är att granska iranska partner för att försäkra sig om att de inte finns på USA:s sanktionslista, enligt internationella experter och marknadsaktörer.

”Vi har lärt oss att arbeta i en sanktionsmiljö, vilket innebär att vi har varit tvungna att lära känna våra kunder och genomföra juridisk förvärvsgranskning av alla våra partner, inklusive banker vi gör affärer med”, sade Hellmich till Reuters under sitt besök i London.

”Vi har anlitat en armada av advokater som har gett oss råd i termer av friskrivningar och förvärvsgranskningar. Återigen, detta är priset för att göra affärer. Det är tidskrävande … [Men] det är också där möjligheten finns, alla kunde ha gjort det arbete vi har gjort, men ingen har”, tillade Hellmich.

”Med tanke på att iranska regimen måste godkänna alla utländska investeringar i Iran och iranska företag är det svårt att se hur svenska företag kan komma undan direkta kontakter eller passivt samarbete med revolutionsgardet som faktiskt kontrollerar Irans teknik- och internetsektor”, sade Massud i detta avseende.

Hellmich, en veteran inom tillväxtmarknader inklusive Ryssland som tidigare arbetade för investmentbanken Renaissance Capital baserade Ryssland, sade till Reuters att Pomegranate arbetar med en ”kombination av svenska och schweiziska banker”, men avböjde att vara mer specifik.

”Vi fann att regionala banker utan exponering mot den amerikanska marknaden mycket mer tillmötesgående i det sätt vi gör affärer”, sade han.

Omkring 50 procent av Pomegranates aktieägare är från Sverige däribland framstående investeraren Per Brilioth, medan andra kommer från Storbritannien, Schweiz och europeiska länder.

Företaget har redan köpt minoritetsandelar i iranska företag inklusive Internet och e-handelsföretaget Sarava.

”Iranska regimen använder modern teknik för att förtrycka folket, stärka censuren i landet och försäkra prästerskapets grepp om makten. Vi hörde just idag att flera personer hade arresterats i Iran för sina bilder på Instagram. Vi vet också att bloggare och aktivister spåras med modern teknik och arresteras under vaga anklagelser som brott mot den nationella säkerheten. Det är förvånande att svenska företag är villiga att utsätta sig själva för sådana risker och negativ publicering”, sade Mojtaba Ghotbi, FFFI:s pressansvarige med hänsyn till svenska företags intresse att investera i Irans teknik- och internetsektor.