Andra nyheter, Nyheter

Khamenei utser representant för Syrien medan Irans stabschef anländer i landet

Iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, har utsett en personlig representant för Syrien, rapporterar revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyrå Tasnim.

Prästmannen Abolfalz Tabatabai-Ashkezari utsågs till Khameneis personliga representant för Syrien onsdagen den 27 april. Noterbart är att Khamenei har en personlig representant i Irans samtliga 31 provinser.

Högt uppsatta prästmän från regimen har beskrivit Syrien och diktatorn Bashar al-Assads öde som en strategisk rödlinje för prästerskapet.

Detta kommer samtidigt som iranska regimen skickat chefen för sin Joint Chiefs of Staff till Syrien för att föra direkt befäl över iranska, syriska och Hizbollah styrkor som krigar i landet. Enligt uppgifter från en källa nära Khamenei anlände Firouzabadi i Damaskus den 30 april för att ”personligen överse striderna.”

FFFI rapporterade nyligen om en kampanj från regimens Basij-styrka, som utgör den ”civila” delen av revolutionsgardet, för att rekrytera barnsoldater till kriget i Syrien till stöd för landets diktator Bashar al-Assad.

Iranska regimens statliga medier har under de senaste dagarna börjat sända videon med titeln ”Martyrer som försvarar helgedomar”. Videon riktar sig mot barn och uppmuntrar dem att delta i kriget i Syrien för att ”försvara shiitiska helgedomar” och ”offra sina liv” på order från högsta andlige ledaren Khamenei.

Brittiska tv-kanalen Sky News avslöjar i ett specialreportage på måndagen om att Islamiska staten (IS) och Assadregimen är i maskopi med varandra och har samarbetat tillsammans och ingått avtal på slagfältet. Avslöjandet är baserad på läckta dokument från IS och intervju med personer som hoppat av från terrorgruppen.

Iranska regimens officiella nyhetsbyrå, IRNA, rapporterade på måndagen att regimens ”parlament har antagit en ny lag som tillåter regeringen att bevilja iranskt medborgarskap till anhöriga till de utlänningar som dör medan de kämpar för den Islamiska republiken.”

Den nya lagen omfattar utlänningar som dödats i Iran-Irak-kriget samt ”frivilliga” från Afghanistan och Pakistan som ”kämpar” i Syrien och Irak, enligt IRNA.