Motståndsrörelsen, Nyheter

Tyskland åtalar två iranier för spionage mot oppositionen

Åklagare i Tyskland har väckt åtal mot två iranska män anklagade för att ha spionerat på iranska oppositionsmedlemmar i exil för Teheranregimens underrättelsetjänst.

Federala åklagare sade på fredagen att åtalet mot 31-åriga Maysam P. och 33-åriga Saied R. har lämnats in vid en domstol i Berlin den 22 mars. De åtalade männens fullständiga namn offentliggjordes dock inte i linje med tyska sekretessreglerna.

Åklagare säger att Maysam P. arbetade för iranska regimens underrättelsetjänst sedan januari 2013 och Saied R. sedan augusti 2014. De hade i uppdrag att samla och erhålla information om medlemmar från den iranska oppositionen Folkets mojahedin och Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i Tyskland och andra europeiska länder.

FFFI rapporterade förra året om att myndigheter i Tyskland hade gripit en 31-årig iransk man misstänkt för att ha spionerat på en iransk oppositionsgrupp för Teheranregimens räkning. Tyska myndigheter sade då att de hade sökt igenom den misstänktes lägenhet och ytterligare fem andra misstänktas bostäder efter misstankar om att de ska ha varit involverade i att samla in information om Folkets mojahedins medlemmar.