Andra nyheter, Motståndsrörelsen, Nyheter

Rohani ställer in besök i Wien p.g.a. oppositionens demonstration

Österrikiska tidningar rapporterar att iranska regimens president, Hassan Rohanis besök i landet ställdes in på grund av oppositionen.

Iranska regimen hade bett Österrike att inte tillåta oppositionen att demonstrera mot besöket vilket myndigheterna avfärdade.

Österrikes president säger i en intervju att anledningen till att besöket ställdes inte var säkerhetsproblem utan att vi inte kunde acceptera Irans krav eftersom människor i Österrike har rätt att uttrycka sina åsikter.

Exiliranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) planerade en demonstration i samband med Hassan Rohanis besök i Wien i veckan för att uppmärksamma ökade avrättningar och systematiska människorättskränkningar i Iran.

FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr. Ahmed Shaheed, fördömde avrättning av minderåriga i Iran i sin rapport till FN:s människorättsråd som släpptes tidigare denna månad. Rapporten tillade att landets tuffa lagar för narkotikabekämpning kan ligga bakom de senaste årens ”dramatiska ökning” av antalet avrättningar i landet.

Han citerade siffror från människorättsorganisationer i sin 21-sidiga rapport och skrev att närmare 1000 personer har avrättats av regimen under 2015, vilket är den högsta siffran under de senaste två decennierna.

Han påpekade även att åtminstone 73 ungdomar hade avrättats i Iran mellan 2005 och 2015, vilket är det högsta antalet i världen under denna period.

Han sade vidare att ”hundratals journalister, bloggare, aktivister och oppositionella ”sitter för närvarande frihetsberövade i Irans fängelser och häkten”.

Demonstrationen genomfördes som planerat den 30 mars trots iranska regimens beslut att ställa in Rohanis tvådagars besök i Wien.