Nyheter

Khameneis fraktion: BBC konspirerar för valseger för Rafsanjanis ”reformister”

Maktkampen mellan de konservativa krafterna med högsta andlige ledaren Ali Khamenei i spetsen och de så kallade reformvänliga krafterna under den tidigare presidenten Rafsanjanis ledarskap har gått in i en ny fas inför fredagens två ”viktiga” val till parlamentet och Expertrådet i Iran.

Flera konservativa ledare och statliga medier har under de senaste dagarna anklagat Storbritannien och USA för ökade inblandning i Irans angelägenheter och försök att påverka valet till Expertrådet till förmån för ”reformister” och prästmän som står nära Rafsanjani.

Konservativa medier i landet har beskrivit den omfattande kritiken mot väktarrådet efter att organet underkände 99% de ”reformvänliga” kandidaterna till parlamentsvalet, den 26 februari, som en konspiration ”planerad” i Storbritannien.

De anklagade BBC:s persiskspråkiga tv-kanal, BBC Farsi, för att ligga bakom denna konspiration genom omfattande reklam för de ”reformvänliga krafterna” i sitt valprogram.

Massoud Jazaeri, biträdande stabschef för regimens väpnade styrkor krävde på måndagen en kraftfull reaktion från regimens regering mot ”BBC:s flagranta inblandning i Irans inre angelägenheter”.

”Regeringens tystnad gentemot de suspekta engelska infiltratörerna är misstänksamt”, sa sade Jazaeri och tillade, ”iranska folket väntar på att regeringen tar åtgärder för att stänga djävulens röst och aldrig glömma bittra historiska fakta inklusive dess förräderi mot Iran under tidigare regimen.”