Nyheter

Maktkampen i Iran eskalerar

Maktkampen mellan iranska regimens olika falanger har eskalerat kraftigt under de senaste månaderna.

Inför två viktiga val i Iran i februari har den hårdföra fraktionen allierad med högsta andlige ledaren Khamenei slagit till mot aktivister, journalister och konstnärer i ett försök att stärka sitt grepp om landets politik.

Iranska regimens underrättelseministerium har arresterat flera journalister och kallat tiotals till förhör under denna månad i vad FN:s människorättsexperter kallar ”nytt tillslag mot yttrandefriheten och medierna” i landet.

Prästerskapets regering har förnekat att det har varit en våg av arresteringar och beskriver rapporterna som “grundlösa”.

Vissa tjänstemän och analytiker tror att syftet är att begränsa prästerskapets nuvarande president Hassan Rohanis inflytande och popularitet efter hans framgång med att säkra ett kärnvapenavtal med världens sex stormakter i juli vilket avslutade senaste decenniets dödsläge.

“Hökarna är försiktiga med Rohanis inflytande på hemmaplan och utomlands. De fruktar att det kan skada maktbalansen i Iran”, sade en högt uppsatt tjänsteman nära Rohani till Reuters på villkor av anonymitet.

“Ett växande anseende på hemmaplan och utomlands för Rohani innebär mindre auktoritet för Khamenei och det har alltid varit Khameneis röda linje. Ett större flexibilitet i utrikespolitiken, har alltid lett till större tryck hemma i Iran”, säger Mojtaba Ghotbi vice ordförande för FFFI.

Khamenei har enligt Irans nuvarande konstitution sista ordet i alla statliga frågor och han har sett till att ingen grupp, även den hårdföra fraktionen, får tillräckligt makt för att utmana den högsta andlige ledarens auktoritet sedan han tog över posten i 1989.

FN har uppmanat Iran att sluta arrestera, trakassera och åtala journalister och andra aktivister.

Människorättsgrupper och FN har kritiserat Iran för vad de säger är ett tillslag mot yttrandefriheten och medierna. Det finns inga exakta siffror om hur många människor som har blivit arresterade och inte heller detaljer kring de exakta anklagelserna mot de gripna.

Analytiker säger att kväsningen av kritiska röster har ökat sedan september när landets mäktigaste prästman, högsta andlige ledare, Khamenei varnade för “infiltration” av Irans fiender.