Nyheter

10 miljoner i Iran lever utan id-handlingar och inkomst

Närmare 10 miljoner människor i Iran lever under existensminimum och utan riktiga identitetshandlingar, det erkänner iranska regimens myndigheter.

Mojtaba Rahmandost ledamot i prästerskapets parlament ”Majlis” sade på tisdagen att det finns minst 10 miljoner fattiga i Iran utan identitetshandlingar som varken får pensionspengar eller något annat bidrag.

Han tillade att minst 16% av befolkningen har en inkomst som består endast av statliga bidrag. Han erkände också att inkomstklyftan i det iranska samhället ökar dramatiskt.

Familjer och individer med nära kontakt till den religiösa makteliten och revolutionsgardet tjänar miljoner dollar varje år medan vanliga iranier måste ha två eller tre jobb för att kunna försörja sina familjer. Över hälften av den iranska befolkningen lever idag under fattigdomsgränsen som definierats av regimens myndigheter.

Trots detta har Rohanis regering meddelat nyligen att den ska köpa ryska stridsplaner och vapen till ett värde av åtta miljarder dollar under de närmaste dagarna. Detta samtidigt som iranska regimen spenderar flera miljarder årligen för att stödja Assads regim i Syrien, terroristgruppen Hizbollah samt shiitiska milisgrupper i Irak och Jemen.