Artikel

Iran: legaliserad sexhandel i ”Sharias namn”

”I inget annat land i Mellanöstern kan man se prostitutionen så öppen som i Iran. På olika platser, i de mest trafikerade delarna av staden står kvinnor och tjejer med tjocka lager smink som med sökande blick letar efter kunder. I de fattiga sydliga stadsdelarna i Teheran eller religiösa städer som Mashhad och Qom bör man besöka kyrkogårdar för att komma i kontakt med dem ”

rapporterade BBC:s reporter, Sue Lloyd-Roberts, om prostitution i Islamiska republiken av Iran i början av 20-hundratalet, ett samhällsproblem som myndigheterna då förnekade att det fanns.

Sedan dess har påtagliga rapporter gett en tydligare bild av misär och fattigdom bland de mest sårbara i samhället och hur människohandlare och investerare missbrukar de beklagliga sociala förhållandena.

Det har gått så lång idag att iranska regimens tjänstemän, mot sitt tidigare förnekande, oundvikligen bekänner att moralen i det Islamiska styret har sjunkit helt.

Fattigdom, arbetslöshet och förtvivlan inför framtiden, missbruk och diskriminerande religiös-fundamentalistiska lagar tvingar kvinnor att vända sig till prostitution för att försörja sig och familjen.

De erkänner idag att omfattningen och förekomsten av prostitution och trafficking är så stor att problemet inte ens är jämförbart med det som var under shahen, ett styre som prästerskapets ledare själva kallade för ”en korrupt tyranni”.

Mest chockerande och skrämmande är dock det faktum att dagens prostitution i Iran praktiseras och kläs om i sharia lagar under termen tillfälligt äktenskap eller s.k. ”mut’ah” för att legalisera denna omfattande sexhandel och tilldela miljarder till människohandlarna.

Iranska medier är nu fulla av annonser från ”olika byråer” som erbjuder olika priser till kvinnor, beroende på ålder och utseende för att ingå ett temporärt giftermål med män.

Detta är en liten del av den beska sanning och den sociala grymhet som ”den Islamiska regimen” skapat för folket sedan prästerskapet usurperade makten i Iran i 1979.

Mojtaba Ghotbi
2016 -02-09