Nyheter

Kongressen kräver ökad tillsyn över Iranavtal medan Vita huset förbereder sanktionslättnader

USA:s utrikesminister John Kerry sade på torsdagen att genomförandet av kärnteknikavtalet med Iran kan ske inom några dagar eftersom iranska regimen är på god väg att genomföra sin del av överenskommelsen.

Kerry berättade för den samlade presskåren att han nyligen hade pratat med regimens utrikesminister Javad Zarif som insisterade att Teheran skulle leva upp till sina åtaganden. John Kerry för sin del försäkrade att USA står redo att börja lyfta kärnteknikrelaterade sanktioner mot Iran.

”Utrikesministern gjorde det klart för mig att de har för avsikt att fullfölja sina skyldigheter så snabbt som möjligt när det gäller dagen för genomförandet [av kärnteknikavtalet]”, sade Kerry sade.

”Och vi har för närvarande varit aktiv för att försäkra att vi är beredda att vidta åtgärder den dagen och jag tror att den kan komma förr snarare än senare”, sade USA:s utrikesminister utan att vara specifik.

Kerry hade tidigare hyllat ”den gemensamma övergripande handlingsplanen, som kärnteknikavtalet med iranska regimen officiellt heter” och sagt att ”vi är endast dagar bort från ett genomförande, om allt går väl.”

USA:s utrikesminister tillade att Teheran hade skickat sitt lager av låganrikat uran till Ryssland vilket tillsammans med kommande steg från regimen kommer att försäkra att landet är minst ett år ifrån att uppnå kärnvapenkapacitet även om det skulle ändra uppfattning.

”Med detta steg, har Iran bokstavligen skeppas ut sin nuvarande kapacitet att bygga kärnvapen”, sade Kerry och tillade, ”vi gick från en utbrytningstid på två till tre månader till nio månader. Och under de närmaste dagarna kommer vi att uppfylla vårt uppdrag med en utbrytningstid [för Iran] på över ett år.”

Medan Obama-administrationen gör sig redo att häva de kärnvapenrelaterade sanktionerna mot Iran kräver amerikanska kongressledamöter från båda partierna nya straffåtgärder mot regimen för två missiltester som genomfördes nyligen i strid mot resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt röstade representanthusets utrikesutskott på torsdagen igenom ett nytt förslag till lagstiftning som kommer att ge kongressen ökad tillsyn över genomförandet av kärnteknikavtalet med Teheran. Det nya lagförslaget, som heter ”Iran Terror Finance Transparency Act”, ska nu behandlas av representanthuset i nästa vecka.