Nyheter

Qassem Soleimani allvarligt skadat i Syrien

Befälhavare för iranska regimens terrorstyrka, Quds-styrkan, Qassem Soleimani, har fått allvarliga splitterskador, bland annat i huvudet, skriver Iranska nationella motståndsrådets kommitté för säkerhet och kontraterrorism i ett uttalande på lördagen och hänvisar till interna rapporter från revolutionsgardet (IRGC).

Enligt uppgifter attackerades Qassem Soleimanis fordon av Fria syriska armén när han befann sig i Aleppos södra front för att överse en operation från regimens revolutionsgarde och dess legosoldater i området för två veckor sedan.

Han fördes bort omedelbart av revolutionsgardet i helikopter till Damaskus för en första behandling på grund av sina allvarliga skador och transporterades snabbt därefter till Teheran för vidarebehandling. Han har nu lagts in på intensivvårdsavdelningen på Baqiyatollah-sjukhuset i Teheran, som tillhör revolutionsgardet, och har enligt uppgifter redan genomgått minst två operationer.

Samma uppgifter säger att revolutionsgardets kontraspionageenhet har infört strikta restriktioner på sjukhuset och beordrat samtliga personal att inte svara på några frågor i detta avseende, i ett försök att stoppa information om att Qassem Soleimani har blivit skadad. Prästerskapet är rädda för att denna nyhet ska demoralisera regimens repressiva styrkor i Iran och legosoldater i Syrien och Irak

Samtidigt kommer uppgifter om att minst sex män, däribland en befälhavare för revolutionsgardet, som omkommit i Syrien i strider för Assadregimen, har begravts i Iran i förra veckan.

Fem av de begravda männen är enligt uppgifter afghanska medborgare mellan 19 och 21 år gamla. Den dödade befälhavaren från revolutionsgardet var identifierad som Abdolreza Mojiri och begravdes enligt rapporter i staden Esfahan.

Under de senaste veckorna har antalet revolutionsgardister som dödats i Syrien under strider för Assadregimen ökat dramatiskt trots att iranska regimen hävdar att den inte har några stridande trupper i Syrien.

FFFI rapporterade i förra månaden att minst 20 befälhavare från revolutionsgardet, däribland tre högt uppsatta iranska revolutionsgardister, har dödats under strider för Assadregimen i Syrien.