Nyheter

Befälhavare för Quds-styrkan besöker Ryssland, trots reseförbud

Befälhavare för iranska regimens terrorstyrka, Quds-styrkan, ålagd med reseförbud från FN, besökte nyligen Moskva för möten med högt uppsatta ryska tjänstemän, det rapporterar Reuters på fredagen genom att citera en anonym tjänsteman för iranska regimen.

Qassem Soleimani, befälhavare för Quds-styrkan som ansvarar för iranska revolutionsgardets operationer utomlands, har varit ålagd med ett internationellt reseförbud och frysning av sina tillgångar från FN:s säkerhetsråd sedan 2007.

Rapporten om hans resa till Moskva avslöjades först av amerikanska Foxnews på torsdagen.

Den anonyma tjänstemannen från regimen berättade för Reuters att Soleimani hade besökt Moskva under den andra halvan av juli månad och diskuterade regionala och bilaterala frågor med högt uppsatta ryska tjänstemän. Han diskuterade dessutom leveransen av moderna ryska robotsystem, S-300, samt leverans av andra vapen till Iran, enligt regimens tjänsteman.

Foxnews avslöjade i torsdags att Soleimani hade anlänt i Moskva den 24 juli och träffat ryska presidenten Vladimir Putin samt försvarsministern Sergej Shoigu under ett tredagars långt besök i landet.

En talesperson för Kreml förnekade dock att något möte mellan Soleimani och Putin hade ägt rum, rapporterar ryska nyhetsbyrån RIA.

Två amerikanska säkerhetskällor berättade dock för Reuters att USA tror att Putin hade träffat Soleimani.

USA:s ambassadör till FN, Samantha Power, sade att alla stater var skyldiga att upprätthålla reseförbudet [mot Soleimani]. ”Dessa rapporter är mycket oroande, men vi letar fortfarande efter fakta”, sade hon till reportrar efter ett möte i FN:s säkerhetsråd om Syrien.