Pressmeddelande

Näringsminister bör ställa in Iranresa med hänsyn till ökat inhemskt förtryck

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) beklagar i ett uttalande på onsdagen regeringens beslut att skicka en affärsdelegation ledd av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) till Iran, den 5-6 december.

Tvådagarsbesöket kommer väldigt olämpligt och sker samtidigt som antalet avrättningar i landet har ökat dramatiskt och det inhemska förtrycket, i synnerhet efter kärnteknikavtalet, har blivit färre. FN konstaterar idag att situationen för de mänskliga rättigheterna har förvärrats inom flera områden.

​Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanade regeringen och näringsminister Mikael Damberg (S) att ställa in den planerade Iranresan.

”Sverige bör villkora förbättrade förbindelser med Teheran med tydliga och konkreta förbättringar för situationen för de mänskliga rättigheterna, ett stopp för avrättningar i Iran samt frigivning av samtliga politiska fångar i regimens fängelser”, skrev FFFI i sitt uttalande.

Läs hela pressmeddelandet på newsdesk här …