Mänskliga Rättigheter

FN:s generalsekreterare uppmanar iranska regimen att stoppa avrättningar

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömde på måndagen iranska regimens avrättning av två minderåriga i Iran i förra veckan och uttryckte oro över ökade avrättningar i landet.

Ban ”är djupt bedrövad över nyheten om att två ungdomsbrottslingar var avrättade i Iran i förra veckan”, sade generalsekreterarens talesperson i ett uttalande på måndagen.

Uttalandet tillade att iranska regim har ratificerat både den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt barnkonventionen vilka förbjuder dödsstraff för personer under arton år.

Uttalandet sade vidare att FN:s generalsekreterare är bekymrad över att förra veckans avrättningar ”speglar en oroande trend i Iran”.

”Över 700 avrättningar har enligt rapporter ägt rum [i landet] hittills i år, varav minst 40 offentligt, vilket är högsta totala siffran under de senaste 12 åren”, enligt uttalandet.

FN påpekade att en majoritet av dödsdomarna i Iran utdömdes för narkotikarelaterade brott, ett brott som inte faller under brottsrubriceringen de ”mest allvarliga brott” som är ett krav enligt internationell rätt.

”Generalsekreteraren bekräftar FN:s motstånd till införandet av dödsstraff, och uppmanar regeringen i Iran att införa ett moratorium för avrättningar i syfte att avskaffa dödsstraffet”, sade uttalandet från Ban Ki-moons talesperson.

FFFI rapporterade i förra veckan att iranska regimen har avrättat två unga personer, 23-åriga Fatemeh Salbehi och Samad Zahabi, för brott de påstås ha utfört som minderåriga.

Iranska regimen har avrättat minst 75 ungdomsbrottslingar, personer som var under 18 år när påstått brottet begicks, mellan 2005 och 2015, varv tre under detta år. ”Över 160 ”ungdomsbrottslingar” tros sitta i en dödscell i Iran i väntan på att avrättas”, enligt AI:s uppgifter.