AI: Två unga personer avrättade i Iran

”23-åriga Fatemeh Salbehi hängdes igår i Iran för ett brott som hon påstås ha utfört som 17-åring. Detta skedde bara en vecka efter det att en annan ung brottsling, Samad Zahabi, hängdes för ett brott som också han påstods ha begått som 17-åring”, det skriver Amnesty International (AI) i ett uttalande på onsdagen.

Fatemeh Salbehi hängdes i Shirazfängelset i provinsen Fars, trots att Iran är bunden av ett absolut internationellt förbud mot att avrätta personer som var under 18 år när brottet begicks, och trots allvarliga brister i både hennes rättegång och hennes överklagande. Hon dömdes till döden i maj 2010 för mordet på sin 30-årige man som hon hade tvingats gifta sig med som 16-åring, tillägger AI.

”Användandet av dödsstraff är alltid grymt, omänskligt och förnedrande, men det är extra sjukt när det verkställs som ett straff för ett brott som begåtts av någon som var under 18 år, och efter en rättsprocess som mest kan liknas vid en parodi på rättvisa”, säger Said Boumedouha, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

EU kritiserade iranska regimen för denna avrättning och en talesperson för EU:s utrikespolitiske chef sade i ett uttalande att avrättningen ”Dödsstraffsdomar för brott som begåtts av personer under arton år strider mot Irans internationella åtaganden, enligt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och Barnkonventionen.”

”Det andra offret Samad Zahabi hängdes i tysthet för åtta dagar sedan i Kermanshahs Dizel Abad-fängelse i provinsen Kermanshah, dömd för att ha skjutit en annan fåraherde i ett bråk om vem som skulle valla fåren. Han dömdes till döden i mars 2013 trots att han både under förhören och i rättegången hävdat att agerat i självförsvar och att han hamnat i ett bråk han inte startat”, rapporterar AI på onsdagen.

Iranska regimen har avrättat minst 75 ungdomsbrottslingar, personer som var under 18 år när påstått brottet begicks, mellan 2005 och 2015, varv tre under detta år. ”Över 160 ”ungdomsbrottslingar” tros sitta i en dödscell i Iran i väntan på att avrättas”, enligt AI:s uppgifter.