Nyheter

Iran inför ekonomisk kris, enligt flera av regimens ministrar

Fyra ministrar i Rohanis regering har valt att gå emot regimens president och varnar nu för en möjlig ekonomisk kris på grund av den kraftig nedgången i priserna på olja och andra råvaror, rapporterar Agence France-Presse (AFP) på måndagen och skriver att detta visar den osäkerhet som finns kring landets ojämna återhämtning.

Ministrarna för ekonomi, industri, arbete och försvar skrev i ett brev till regimens president Hassan Rohani som publicerades av regimens statliga tidningar på måndagen att ”oförenlig politik håller på att skada landet”.

”Om brådskande åtgärder inte vidtas kan stagnation förvandlas till kris”, varnade de i brevet och noterade kapital var en bristvara på grund av fallande intäkter från försäljning av olja, metaller och mineraler. Iranska regimens medier rapporterade att brevet var sänt till Rohani för en månad sedan.

Ministrarnas offentliga trotsande av Rohani är det senaste inom den infekterade maktkampen mellan prästerskapets olika fraktioner och avslöjar regimens lögner om landets ekonomiska situation. Under sitt tal inför FN:s generalförsamling hävdade Rohani att Iran nu är ”öppet för affärer” och att det råder en ”bra ekonomisk situation” för alla som är villiga att ”investera” i landet på Teherans villkor.

Trots brist på kapital på hemmaplan fortsätter iranska regimen att spendera miljarder dollar i vapensmuggling och stöd till Assads regimen i Syrien, Houthier i Jemen, shiitiska terrorgrupper i Irak och Bahrain samt Hizbollah i Libanon.