Nyheter

Tusentals iranska och irakiska soldater ska stödja Assad i Syrien

Tusentals iranska och irakiska soldater har satts in i Syrien under de senaste veckorna för att stärka försvaret av Damaskus och dess närliggande område, rapporterade AFP från Beirut på måndagen med hänvisning till en syrisk säkerhetskälla.

”Omkring 7000 iranska och irakiska soldater har anlänt till Syrien under de senaste veckorna och deras första prioritet är att försvara huvudstaden. Den största andelen av styrkorna är irakiska”, sade källan på villkor av anonymitet.

”Målet är att nå 10000 män för att stödja den syriska armén och regeringsvänliga miliser, först i Damaskus, och sedan återerövra Jisr al-Shughur eftersom det är nyckeln till Medelhavskusten och Hama-området” i centrala delen av Syrien, tillade han.

Iranska regimens officiella nyhetsbyrå IRNA citerade revolutionsgardets befälhavare General Qassem Soleimani och sade ”under de närmaste dagarna kommer världen att bli överraskad över vad vi förbereder, i samarbete med syriska militärledare.”

Nyhetsbyrån varnade dock att den ”inte tar något ansvar för denna information”, i vad som kan tolkas som hot om ökade terrorattacker och mördande i Syrien.

Nyheten kommer samtidigt som prästerskapets president, Hassan Rohani, uttryckte fortsatt stöd för Syriens diktator Bashar al-Assad och underströk att Teheran kommer att stödja hans regim ända till slutet. Uttalandet om fortsatt iranskt stöd till Assadregimen kom under ett möte med talmannen för Syriens parlament, Mohammad al-Laham, i Teheran på tisdagen.