Nyheter

Iran skär ner på sociala bidragsprogram

Prästerskapets regering med president Rohani i spetsen planerar att sluta betala miljarder dollar i statligt bidrag till folket, ett program som infördes av den tidigare presidenten, Mahmoud Ahmadinejad.

”Iran har inte längre råd med att betala de miljarder dollar som krävs för att finansiera detta program baserad på kontantbetalningar (i form av månatliga betalningar på 455 tusen rial (ca 140 kr )) som antogs av förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad”, sade en hög uppsatt tjänsteman inom Rohanis regering, vilket signalerar planer på att stoppa detta program, enligt brittiska tidningen Guardian.

”Vi borde möta verkligheten. Att reformera dagens bidragssystem är ett stort steg mot ökad social rättvisa”, sade han, att notera alla iranier får pengarna oavsett inkomst.

Rohanis ekonomiministern, Ali Tayebnia, sade på måndagen att ”Irans nuvarande statsskuld uppgick till ca 88 miljarder dollar (ca 730 miljarder kr)” men erkände att ”ingen vet riktigt den exakta siffran.”

”Ahmadinejad hade under sina två termer [som president] 800 miljarder dollar (6639 miljarder kr) i oljeinkomster och fick beräknad i nuvarande växelkurs 52 miljarder dollar (431 miljarder kr) från att sälja tillgångar. Men allt vi har ärvt är stora skulder”, tillade han i kommentarer som vittnar om den omfattande korruption som blivit norm inom prästerskapets styre.

Samtidigt som Rohanis regering tillkännager sin plan på att avskaffa detta finansiella program på grund av brist på kontanter står det klart att iranska regimen har redan beviljat Assads regim i Syrien ytterligare en miljarder dollar (8.3 miljarder kr) i ny kredit. Det rapporteras också om omfattande ”biståndshjälp” till Huthier i Jemen samt vapen och finansiellt stöd till olika shiitiska paramilitära grupper i Irak och Hezbollah i Libanon.

Därtill ska det tilläggas att regimen fortsätter att spendera miljarder dollar på ett ”civilt” kärnteknikprogram som är ekonomiskt olönsamt för ett land som Iran på grund av dess stora olja och gas tillgångar.

FFFI rapporterade i januari förra året att iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei var en av de främsta vinnarna efter att EU och USA beslutade om att införa sanktionslättnader för Iran vid den tiden.

Khamenei kontrollerar ett massivt affärsimperium kallad Setad med stora investeringar i Irans petrokemiska industri som under veckans sanktionslättnader får återigen exportera produkter, rapporterade FFFI då.