Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran sägs häva förbudet mot kvinnliga åskådare

Iranska regimen verkar nu vara beredd på att införa vissa lättnader när det gäller förbudet mot kvinnor att komma in på idrottsarenor för att se på matcher.

Iranska regimen ska enligt rapporter från internationella och statliga medier nu låta kvinnor gå på stora idrottsevenemang i landet, en ändring av landets kontroversiella förbud mot kvinnliga åskådare, som stoppar kvinnor från att komma in på arenor när manliga åskådare är närvarande.

Abdolhamid Ahmadi, Rohanis vice minister för sport sade till den statliga nyhetsbyrån på lördagen att kvinnor och familjer kommer att tillåtas se alla sporter utom de ”maskulina” sporterna utan att precisera.

Det är dock oklart om prästerskapets Högsta råd för kulturrevolutionen (the Supreme Cultural Revolution Council), som har sista ordet i alla kulturfrågor i landet, har godkänt detta beslut om att lätta på förbud mot kvinnliga åskådare.

Detta löjliga förbud uppmärksammades i samband med en vänskapsmatch mellan Iran och Sverige i Stockholm i förra veckan. Exiliranier deltog i omfattande protester mot iranska regimens MR-brott och flera i publiken hade med sig banderoller där man uppmanade till ett hävande av förbudet mot kvinnliga åskådare i Iran.

Nyligen beslutade iranska regimens så kallade rättsväsende att lägga ner åtalet mot Ghoncheh Ghavami, en brittisk-iransk kvinna, som arresterades i juni förra året för att ha försökt se en herrlandskap i volleyboll i Iran. Hon släpptes mot borgen i november förra året men är nu fri från åtal. Hon får dock inte lämna landet eftersom iranska regimens myndigheter har beslagtagit hennes pass och gett henne reseförbud.