Mänskliga Rättigheter

Fängelsedömd ”volleybollkvinnan” i Iran fri mot borgen

Ghoncheh Ghavami, en brittisk-iransk kvinna som suttit frihetsberövad sedan juni i år för att ha försökt se en herrlandskap i volleyboll i Iran, har släppts mot borgen, det bekräftar hennes familj under söndagseftermiddagen för brittiska tv-stationen Sky News. Borgenssumman är fortfarande inte känt.

Hon dömdes tidigare till ett års fängelse för brott mot Irans nationella säkerhet och spridning av propaganda, enligt hennes advokat som senare avsade sig hennes fall.

Iranska regimens åklagarmyndighet förnekar ständigt att hon var arresterad för att ha försökt se en herrlandskap i volleyboll och hävdar i stället att hon står anklagad för kontakter med oppositionella och regimkritiska nätverk som sprider propaganda samt agerar mot prästerskapets envälde.

Hon har tidigare protesterat mot sin godtyckliga arresteringen genom att hungerstrejka. Hon stod utan juridisk representation efter att hennes advokat avsade sig hennes fall.