Mänskliga Rättigheter

Brittisk kvinna i Iran i isoleringscell för försök att se herrmatch i volleyboll

En brittisk kvinna sitter frihetsberövad i ett iranskt fängelse i över två månader för att ha försökt titta på en herrmatch i volleyboll.

Ghoncheh Ghavami, 25, greps tillsammans med mer än ett dussin kvinnor när de försökte komma in på en arena där iranska herrlandslaget spelade mot Italien den 20 juni, rapporterar flera brittiska medier bland andra Daily Mail och Independent på onsdagen.

Hon släpptes ur häktet men när hon gick tillbaka för att samla sina tillhörigheter dagar senare arresterades hon för en andra gång och överförde till Teherans ökända Evin-fängelse, som är känd för att hålla politiska fångar och journalister.

Ghavamis bror, 28-årige Iman Ghavami, berättade för brittisk press att hon hade ringt familjen i tårar och sagt att hon hade satts i isoleringscell i 41 dagar.

”[Familjen] kan knappt hålla sig ihop … alla är uppgivna – inte bara mina föräldrar men mina morföräldrar, mina farbröder, alla”, sade han till brittiska tv-stationen, ITV News.

Ghavami, en utbildad advokat som studerat i London, har både iranskt och brittiskt medborgarskap.

En kampanj för att få henne frigiven har startat på Facebook och samlat nästan 9000 ”liks”. Facebook-kampanjen har också lett till flera protester vid andra volleybollmatcher i Iran.

Brittiska utrikesdepartementet sade att det var ”medveten om rapporterna” om att hon sitter frihetsberövad i ett fängelse och att man följer ärendet. Brittiska utrikesdepartementet säger samtidigt att man inte kan göra så mycket för henne sedan de diplomatiska relationerna med Iran är begränsade sedan medlemmar av regimens basij-milis attackerade och vandaliserade den brittiska ambassaden i 2011.

Ghavami hade tillsammans med flera andra kvinnorättsaktivister protesterat vid Azadi ( som översatt på persiska betyder Frihet) Stadium mot ett förbud mot kvinnor att titta på herrsporter.

Denna medeltida lag infördes sedan prästerskapet usurperade makten i Iran efter 1979 års folkliga revolution och klassar blandad publik vid sportevenemang, där män inte anses var fullt påklädd, som ”icke-islamisk”.

”Under rådande förhållanden är det inte i allmänhetens intresse att blanda män och kvinnor på arenorna”, sade iranska regimens polischef, Esmail Ahmadi Moghadam, enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.

”De religiösa ledarnas och högsta andliga ledarens ställningstagande [i denna fråga] är oförändrad och enligt principen om att upprätthålla lagen kan vi inte tillåta kvinnor komma in på arenorna”.

Shahla Sherekat, redaktör för en månatlig damtidning Zanane Emrooz (Dagens kvinna) hade rapporterat och skrivit om denna lag som förbjuder kvinnornas närvaro på iranska idrottsarenor i samband med kvinnorättsaktivisterna protest.

Hon beordrades att infinna sig inför prästerskapets så kallade ”pressdomstol (Iran’s Press Court)”, ett organ som övervakar iranska medier, efter att hårdföra fraktionen i landet anklagade henne för att ha främjat feminism och spridning av icke-islamiska värderingar.