Nyheter

Iransk kvinna som ville se på volleyboll fick ett år fängelse

Den frihetsberövade iransk-brittiska kvinna som försökte gå på en manlig volleybollmatch i Irans huvudstad Teheran dömdes till ett år fängelse. Det uppgav hennes advokat Alizadeh Tabatabaie enligt iranska medier.

Brittisk-iranska 25-åriga advokaten Ghoncheh Ghavami greps i juni utanför Azadistadion i Teheran inför en herrlandskamp i volleyboll mellan Iran och Italien.

Hon ville genom sin aktion sätta ljuset på den iranska ojämlikheten mellan män och kvinnor men dömdes av en domstol i Teheran för att ha ”spridit propaganda mot den rådande ordningen” enligt hennes advokat.

I Iran råder strikt förbud för kvinnor mot att besöka matcher med manliga lag i alla sporter. Ghavami hade sällskap av ett dussintal andra kvinnliga aktivister, enligt uppgifter från Amnesty International.

Amnesty internationell kräver att irans regering släpper Gavami fri.