Mänskliga Rättigheter, Nyheter, Pressmeddelande

FFFI uppmanar UD att rädda livet på sex politiska fångar inför avrättning i Iran

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen och utrikesministern att agera skyndsamt för att rädda livet på sex sunnimuslimska politiska fångar från Irans kurdiska minoritet som står inför omedelbar avrättning i Iran.

Hamed Ahmadi, 33, Jahangrir och Jamshid Dehghani (två bröder, 28 och 29), Kamal Mowlaie 30, Seddiq Mohammadi, 28, samt Hadi Hosseini, 31, fördes till isoleringscell i Rajai’ Shahr-fängelset i Karaj på tisdagen och riskerar att få deras dödsdomar verkställda när som helst.

FFFI har tidigare i februari uppmärksammat ödet för två kurdiska politiska fångar innan de avrättades av regimen.

Iranska regimens så kallade rättsväsende har dömt dessa fångar till döden på grund av deras religiösa övertygelse. Men iranska regimens myndigheter anklagar fyra av männen, Hamed Ahmadi, Jahangrir och Jamshid Dehghani samt Kamal Mowlaie, till att ha dödat en högt uppsatt sunnimuslimsk prästman med kopplingar till prästerskapets ledning i september 2009, skriver Amnesty som tillägger att dödsdomarna kom efter mycket orättvisa rättegångar. De fyra betonar dock att de är oskyldiga eftersom de arresterades flera månader innan mordet. Samtliga män har dömts till döden för påhittade och godtyckliga brott som ”fiendskap mot Gud”, ”korruption på jorden” samt ”propaganda mot regimen”.

Tidigt på tisdagsmorgonen, kl. 07 lokaltid, stormade över 100 kravallpoliser avdelning 10 på Gohardasht-fängelset i staden Karaj, där flera dödsdömda sunnitiska fångar hålls frihetsberövade. Kravallpolisen genomsökte avdelningen och kroppsvisiterade fångarna samt hämtade de sex ovannämnda politiska fångarna.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen och utrikesminister Margot Wallström att vidta brådskande åtgärder för att stoppa dessa planerade avrättningar.

UD bör också kalla upp iranska regimens ambassadör i Sverige för att framföra våra starkaste protester mot ökade antal avrättningar och offentliga hängningar i Iran. Detta om inget annat bör vara en del av Sveriges nya strategi för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer som utrikesminister Margot Wallström presenterade i sitt anförande inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève under måndagen.