Nyheter

Intern iransk rapport: försvagning av ISIS i Irak sätter Irans inblandning i fokus

En intern iransk rapport säger att Teheranregimen har fått trovärdighet genom att stödja Iraks kamp mot Islamiska staten (ISIS) trots ett FN-förbud mot iransk vapenexport, rapporterar Guardians Teheranbyrå på tisdagen.

Rapporten från prästerskapets lämplighetsråd, där Akbar Hashemi Rafsanjani, en av det religiösa etablissemangets mäktigaste prästmän och regimens tidigare president är ordförande, erbjuder en sällsynt inblick i prästerskapets strategiska tänkande i grannlandet Irak, enligt Guardian.

Rapporten ”Farhågor över utvecklingen i Irak och Övervägningar för Framtiden, har sammanställts av lämplighetsrådets tankesmedja Centrum för Strategisk Forskning (Strategic Research Center) och har hållits hemligt från allmänheten.

Författaren heter Hassan Ahmadian och är en analytiker som arbetar för denna tankesmedja med Ali Akbar Velayati, högsta andlige ledaren Ali Khameneis rådgivare, som direktör.

Rapporten betonar att ”en positiv utveckling av stor betydelse är att västvärlden har accepterat iransk vapenförsäljning till Irak trots ett FN-förbud mot iransk vapenexport, i den mån denna bidrar till kampen mot Islamiska staten (ISIS)”.

Den varnar dock för att en försvagning av Islamiska staten kommer att leda till att västvärlden återigen ifrågasätter Teherans roll [i Irak], rapporterar Guardian.

Iranska regimen har aldrig bekräftat omfattningen av sina vapenleveranser men 16 miljarder dollar (ca 134 miljarder kr) nämndes i januari månad av Mehdi Tayeb, chef för Ammar-basen, ett statligt organ inrättade för att besvara ”USA:s så kallade mjuka krigföring mot Iran” i kölvattnet av de landsomfattande folkliga protesterna efter 2009 års omtvistade presidentvalet i Iran.

Lämplighetsrådets rapport återspeglar en växande känsla inom iranska regimen om att dess roll i Irak uppfattas mer positivt. Rapporten lyfter inte bara fram en mjukare västerländsk inställning till landets vapenleveranser utan hänvisar också till ett ökat regionalt och globalt accepterande av revolutionsgardets terrororganisation Quds-styrkan.

Den påpekar att västerländska medier är mindre angelägna om att beskriva Quds-styrkans aktiviteter som terrorism och att flera västerländska tjänstemän har frågat efter ett möte med dess ledare Qassem Suleimani”, rapporterar Guardian från Teheran.

I oktober förra året skrev FFFI ett reportage om iranska regimens ökade inblanding i Irak med titeln ”Irans mest ökända terrorist verkar öppet i Irak”.

FFFI skrev då att ”Quds-styrkans befälhavare Qassem Suleimani nämns eller visas sällan i iranska regimens medier men han har på senare år fått ett rykte som en av de mest inflytelserika säkerhetsagenterna i Mellanöstern … Detta efter att han har getts fria händer att agera obehindrat i Irak och Syrien till följd av västvärldens förhoppningar om att ett erkännande av prästerskapets envälde som en regional stormakt ska leda till betydande eftergifter i de kärntekniska förhandlingarna.”