Nyheter

Irans mest ökända terrorist verkar öppet i Irak

Iranska regimens statliga television publicerade på måndagen en sällsynt bild av befälhavaren för landets elitstyrka vilken sägs visa honom i Irak, rapporterar Agence France-Presse (AFP) med hänvisning till prästerskapets terrororganisation, Quds-styrkan.

soleymai
Den nya bilden av terroristen Qassem Suleimani har fått stor spridning på nätet och påstås visa honom på ett irakiskt slagfält tillsammans med kurdiska Peshmerga-styrkor.

Bilden var först publicerade på den statliga televisionen, IRINN:s nyhetssida och har delats flera gånger på Twitter, skriver AFP. Det är oklart när bilden togs.

Iranska regimen har ständigt förnekat att Suleimani verkar aktivt i Irak. Dock på senare tid har flera bilder på honom dykt upp med jämna mellanrum i prästerskapets officiella medier i ett försök att bekräfta hans aktiva närvaro vid pågående strider mot Islamiska staten i Irak och Syrien (ISIS).

Terrororganisationen Quds-styrkan, som verkar under stor hemlighet, utgör den utländska grenen av iranska regimens revolutionsgarde och har till uppgift att sprida och skydda den Islamiska republikens fundamentalistiska agenda och terroroperationer utomlands.

Dess befälhavare Qassem Suleimani nämns eller visas sällan i iranska regimens medier. Han har på senare år fått ett rykte som en av de mest inflytelserika säkerhetsagenterna i Mellanöstern.

Detta efter att han har getts fria händer att agera obehindrat i Irak och Syrien till följd av västvärldens förhoppningar om att ett erkännande av prästerskapets envälde som en regional stormakt ska leda till betydande eftergifter i de kärntekniska förhandlingarna.

Suleimani har tidigare visat sig offentligt nära den irakiska staden Amerli som kurdiska soldater, shiitiska miliser och den irakiska armén befriade den första september efter hjälp från amerikanska flygbombningar. Även den bilden på Suleimani fick stor spridning i sociala medier.

En högt uppsatt iransk tjänsteman inom regimens så kallade rättsväsende tillkännagav nyligen att Suleimani var även närvarande under striderna nära staden Erbil i början augusti tillsammans med kurdiska styrkor.

Tillkännagivandet från högt uppsatta tjänstemän och regimens medier i Iran visar att han känner sig mer bekvämt i att synas offentligt och agera öppet i en tid då Islamiska statens framfart i Irak och Syrien uppfattas av västerländska makthavare och diplomater som ett hot inte bara mot väst men även mot iranska regimen.

Prästerskapets medier rapporterar regelbundet om iranska ”frivilliga” som dödats i strider mot ”terrorister och miliser” i Syrien och Irak. Regimens myndigheter hävdar dock att de stridande har själva valt att åka till Irak och Syrien för att skydda shiitiska heliga platser.