Nyheter

Iran ska börja träna irakiska styrkor

Iranska regimen ska börja utbilda och träna irakiska militären, det rapporterade regimens engelskspråkiga tv-station Press TV på måndagen.

Tillkännagivande kom på måndagen genom brigadgeneral Hossein Valivand men fick inte så stor uppmärksamhet i västerländska medier. Valivand, som driver militärakademin Iran Army’s Command and General Staff College, sade enligt Press TV att ”experter från iranska militären är mer än redo att träna irakiska styrkor”.

”Frågan om att träna irakiska soldater diskuterades nyligen när Iraks försvarsminister Khaled al-Obeidi besökte Teheran”, rapporterade Press TV genom att citera Valivand.

Besöket han hänvisar till är ett möte mellan Iraks försvarsminister och iranska regimens försvarsminister, Hossein Dehghan, i december som resulterade i ett säkerhetsavtal mellan båda länderna. Det finns inte mycket information om vad avtalet innehåller men arabiska nyhetskanalen Al Arabiya rapporterade att försvarsministrarna hade enats om att fortsätta försvarssamarbetet genom att skapa en nationell armé för att skydda Iraks territoriella integritet och säkerhet”.

Under senaste tiden har shiitiska milisgrupper uppbackade och finansierade av iranska regimen fått ökat inflytande i Irak och är den dominerade militärstyrkan i landet, mycket tack vare tidigare stöd från USA:s flyganfall mot Islamiska staten i Irak. Dessa paramilitära styrkor anklagas samtidigt för grymma människorättskränkningar och omfattande krigsbrott, i synnerhet mot Iraks sunnimuslimska minoritet.

Experter säger att iranska regimens tillkännagivande lär komplicera USA:s insatser i Irak ytterligare eftersom Pentagon har sagt att man ska utbilda och träna irakiska soldater i kamp mot Islamiska staten. Detta innebär i praktiken att amerikanska och iranska militärexperter ska arbeta sida vid sida i Irak utan aktivt samarbete och direkt kontakt.

Vissa amerikanska experter är också oroliga för att iranska regimen kan nu komma över amerikanska vapen, försvarshemligheter och utbildningsteknik vilket skulle hota USA:s nationella säkerhet.

Detta är en mycket oroväckande utveckling då iranska regimen i verkligheten är källan till kaos och instabilitet in i Irak, vilket FFFI:s vice ordförande Mojtaba Ghotbi skrev i en artikel förra året.

Han påpekade att ”Iran drar nytta av ”kreativt kaos” i arabvärlden. Teherans inflytande över grannlandet Irak och Nouri al-Malikis regering var svårt att vederlägga innan striderna som bröt ut tidigare denna vecka. Irakiska politiker, diplomater och Irakexperter har erkänt att det är Qassem Soleymani, befälhavare för regimens Quds-styrka, som är den verkliga beslutsfattaren i Irak.”

Han avslutar ”men om dagens verklighet i Mellanöstern är en fingervisning för kommande utveckling i regionen bör omvärlden inte förvänta sig en stabilare region i framtiden. Detta gäller i synnerhet om internationella samfundet välkomnar prästerskapets envälde som en regional stormakt i hopp om att en sådan politisk eftergift ska leda till en varaktig lösning på regimens misstänkta kärnteknikprogram.”