Nukleärt, Nyheter

Nytt toppmöte mellan Kerry och Zarif

USA:s utrikesminister John Kerry kommer att träffa iranska regimens utrikesminister Javad Zarif vid sidan av säkerhetskonferensen i München som startar idag för en ny omgång av samtal ämnad att säkra en överenskommelse över Teheranregimens misstänkta kärnteknikprogram och dess jakt på kärnvapen.

”Utrikesminister Kerry ska träffa Irans utrikesminister (Mohammad Javad) Zarif i München, Tyskland på lördagen för att diskutera de pågående kärnteknikförhandlingarna”, sade en högt uppsatt tjänsteman för amerikanska utrikesdepartementet enligt flera internationella nyhetsbyråer.

Det bilaterala toppmötet äger rum samtidigt som oron för en ”dålig” överenskommelse där iranska regimen tillåts behålla omfattande delar av sitt kärnteknikprogram intakt har ökat bland Iranexperter, kongressledamöter och diplomater under senaste tiden.

FFFI rapporterade den tredje februari att iranska regimen och USA har diskuterat ett nytt förslag som går ut på en ökning av antalet centrifuger som Iran skulle tillåtas behålla i utbyte mot att prästerskapet åtar sig att kontrollera sitt inflytande för att säkerställa lugn och ro i Irak, Afghanistan och Syrien.

Parterna strävar efter att kunna nå en politisk överenskommelse innan slutet av mars för att sedan arbeta fram de tekniska detaljerna innan den slutgiltiga tidsfristen 30 juni. Västvärlden med Washington i spetsen hoppas att ett kärntekniskt avtal ska hindra iranska regimen från att utveckla kärnvapen.