Nukleärt, Nyheter

USA redo att kompromissa med Iran

Europeiska diplomater har under de senaste dagarna berättat för israeliska tjänstemän att USA och Iran närmar sig en överenskommelse som skulle tillåta Islamiska republiken att behålla ett stort antal centrifuger i utbyte mot att den garanterar stabiliteten i regionen, rapporterar israeliska arméns radio på tisdagen.

USA:s utrikesminister John Kerry och regimens utrikesminister, Javad Zarif, har diskuterat en ökning av antalet centrifuger som Iran skulle tillåtas behålla, enligt tjänstemän från EU. I utbyte skulle iranierna åta sig att kontrollera sitt inflytande för att säkerställa lugn och ro i Irak, Afghanistan och Syrien.

Israeliska tjänstemän citerar europeiska diplomater som säger att USA har under de senaste veckorna gjort betydande eftergifter i sina samtal med Iran, så mycket så att det är nu villig att tillåta Teheranregimen behålla 6.500 aktiva centrifuger och lyfta sanktioner som har skadat landets ekonomi under det senaste decenniet.

Européerna tillägger att dessa eftergifter erbjöds i utbyte mot iranska löften om att upprätthålla regional stabilitet.

Israeliska arméns radio rapporterar att EU motsätter sig denna föreslagna koppling mellan kärnteknikfrågan och andra geopolitiska frågor.

Faktum är att européerna misstänker att Washington agerar bakom ryggen på Bryssel och att Kerry inte har brytt sig att informera dem om sina samtal med Zarif.