Nyheter

Irans vicepresident under Ahmadinejad dömd för korruption

rahimiI den tilltagande Interna maktkampen mellan iranska regimens olika falanger, avslöjas mer och mer om det omfattande korruption som genomsyrar iranska regimens anda.

Iran rättsväsende meddelade i veckan att det hade dömt före detta vicepresidenten Mohammad-Reza Rahimi till fem års fängelse och böter motsvarande 8 miljon kronor efter det senaste fallande dom i en långvarig korruptionsfall.

Rykten om korruption har länge varit riktade mot Mohammad-Reza Rahimi, som var en första vicepresident under president Mahmoud Ahmadinejad. Hans dom, som tros ha utfärdats i september förra året men tillkännagavs först i söndags, följer en färsk utmaning av Iranska regimens högste ledare, Ali Khamenei, som uppmanade regeringen och rättsväsendet att hantera ordentligt med korruption.

Tillkännagivandet av rättsväsendet angav inte anklagelserna som Rahimi dömdes för, men iranska nyhetsmedier har rapporterat att han snabbt blev insnärjd i försäkringsbedrägeri efter att han utsågs av Ahmadinejad efter omtvistade presidentvalet 2009.
Rahimi är den högste tjänstemannen i Iran som har dömts för korruption sedan den islamiska revolutionen 1979. Hans fall följer flera andra uppmärksammade fall där affärsmagnater, ofta kopplade till den förra regeringen som dömdes och i vissa fall.
Rahimi, har alltid insisterat på att anklagelserna är politiskt motiverade.

Läs FFFI:s tidigare rapport om fallet…