Nyheter

Ny bedrägerihärva avslöjade i Iran

Iranska regimens myndigheter har arresterat 12 personer i samband med avslöjandet av en stor bedrägerihärva där mer än 4,5 miljarder dollar (ca 34 miljarder kr) har förskingrats från ett av landets viktigaste banker under flera års tid, rapporterade internationella och regimens egna medier på torsdagen.

De misstänkta anklagas för att från 2009 fram till deras arrestering i 2013 ha förskingrat stora summor från Irans tredje största bank, Tejarat Banks lokalkontor i staden Kerman, rapporterar iranska tidning Shargh genom att citera stadens åklagare, Yadollah Movahed.
Iranska medier rapporterar att stora delar av de 4,5 miljarder dollar (34 miljarder dollar) som förskingrats har hämtats ut och återinsatts på samma lokala bankkontor i staden Kerman i södra Iran.

Tejarat Bank hävdar att bedrägeriet inte har drabbat aktieägare eller kunder på något sätt, enligt rapporterna från Iran.
Bland de arresterade finns enligt rapporterna två tjänstemän som arbetade på det lokala kontoret i Kerman, vilka anses vara de huvudmisstänkta, liksom några andra anställda och även vissa kunder, rapporterade medier.

Fyra personer har släppts mot borgen, säger stadens åklagare, Movahed till medier.

Avslöjandet är endast en droppe av den verkliga korruption som existerar i dagens Iran och bör ses i ljuset av den alltmer infekterade maktkampen mellan iranska regimens maktelit. Tanken med att då och då avslöja relativt små bedrägerier är att skapa en förevändning för att eliminera inflytelserika personer från den andra fraktion som utmanar om makten alternativt stärka sin egen maktställning

Prästerskapets president Hassan Rohani försöker nu utnyttja de senaste avslöjandena till sin fördel genom att öppen kritisera de förekommande korruptionen i landet. Detta i syfte att bättra på sin image och framställa sig själv som en förkämpe i kampen mot korruption. Avsikten är att stärka sin egen maktställning gentemot fraktionen när den högsta andlige ledaren, Ali Khamenei, som har den verkliga makten i prästerskapets Iran.
Till exempel dömdes Mohammad Reza Rahimi, första vice president under prästerskapets tidigare president Mahmoud Ahmadinejad, till både böter och fängelse, enligt rapporter i iranska regimens medier i september.
Iran under prästerskapets envälde anses vara ett av världens mest korrupta länder. Det var rankad 136: e utav 175 länder i Transparency Internationals korruptionsindex för 2014.

De huvudsakliga brotten omfattar mutor för att underlätta handel i ett land där den paramilitära styrkan Revolutionsgardet och högsta andliga ledarens kansli dominerar ekonomin och kontrollerar allt från telekombolag till landets oljeförsäljning.

Reuters avslöjade i början av året att “Khamenei under sin tid som regimens högsta ledare hade omvandlat den tidigare välgörenhetsorganisationen Setad till ett stort affärsimperium under sin egen kontroll med enorma tillgångar till ett sammanlagt värde av 97 miljarder dollar (ca 730 miljarder kr).