Nyheter

Avslöjad samtal visar Argentinas försökte att rentvå Iran från terroranklagelse

En avlyssnat samtal mellan företrädare för den iranska regimen och argentinska regeringar pekar på en lång rad mönster av hemliga förhandlingar mellan parterna för att nå en uppgörelse där Argentina skulle få olja i utbyte mot avskärmning iranska tjänstemän från anklagelser om att de har iscensatt bombattacken mot n av ett judiskt kulturcentrum i 1994.

Uppgifterna har offentliggjorts av en argentinsk domare på tisdag kväll, som en del av en 289-sida brottsanmälan skriven av Alberto Nisman, den speciella åklagaren som utredde attacken.
Nisman hittades död i sin lyx lägenhet i söndags kvällen innan han skulle presentera resultatet av hans undergrävningar till kongressen.

Men de avlyssnade telefonsamtal han beskrev före sin död beskriva en utarbetad försök att belöna Argentina för sjöfarten mat till Iran – och för att försöka spåra ur utredningen en terroristattack i den argentinska huvudstaden som dödade 85 människor.

Affären förverkligades aldrig eftersom argentinska tjänstemän misslyckats med att övertala Interpol att lyfta arresteringsorder mot iranska tjänstemän.

ARGENTINA-2
Cristina Fernández de Kirchner

Telefonsamtalen som tros ha fångats upp av argentinska underrättelsetjänsten visar en samlad insats av företrädare för president Cristina Fernández de Kirchners regering att flytta misstankar ifrån Iran i syfte att få tillgång till iranska marknader och för att underlätta Argentinas energibekymmer.

Kontakterna kom vid en tid då Iran försöker höja sin profil i Latinamerika. Under senare tiden har Amerikanska tjänstemän och flera experter inom terrorism kritiserade Argentinas populist-socialistiska president Cristina Fernández de Kirchner för att ha tillåtit Iran infiltrera Argentinas ekonomisektor och eventuellt använda landet som en plattform för terroristattacker.

Förra året öppnade Iran en gemensam handelskammare i Buenos Aires, enligt amerikanska tjänstemän som tillade att den argentinska exporten till Iran har ökat från ca 84 miljoner dollar i 2008 till cirka 1,2 miljarder dollar 2011. Argentina är idag Irans näst största handelspartner i regionen, enligt tjänstemän inom underrättelsetjänsten.