Nyheter

Iran har etablerat ett terrornätverk i Latinamerika, säger experter

Amerikanska tjänstemän och flera experter inom terrorism kritiserade Argentinas populist-socialistiska president Cristina Fernández de Kirchner på tisdagen för att ha tillåtit Iran infiltrera Argentinas ekonomisektor och eventuellt använda landet som en plattform för terroristattacker.

Iranska regimens agenter har getts tillträde till Latinamerikas frihandelszoner som verkar genom de porösa gränserna mellan Argentina, Paraguay och Brasilien, vittnade experter inom terrorism inför amerikanska representanthusets utskott för inrikessäkerhet på tisdagen.

Förra året öppnade Iran en gemensam handelskammare i Buenos Aires, enligt amerikanska tjänstemän som tillade att den argentinska exporten till Iran har ökat från ca 84 miljoner dollar i 2008 till cirka 1,2 miljarder dollar 2011. Argentina är idag Irans näst största handelspartner i regionen, enligt tjänstemän inom underrättelsetjänsten.

Medan Teheranregimen får tillgång till Latinamerika har den kunnat bygga ett invecklat ”korridorsystem i syfte att flytta olagliga varor över hela regionen”, sade Joseph M. Humire, verkställande direktör för organisationen Center for a Secure Free Society (center för ett säkert fritt samhälle).

Dessa latinamerikanska handelszoner hjälper Iran att tvätta pengar och flytta folk, militärutrustning och andra produkter genom hela regionen, sade Humire i sitt vittnesmål inför amerikanska representanthusets utskott för inrikessäkerhet på tisdagen.

Experterna konstaterade slutligen att iranska regimen har byggt upp ett fullskaligt terrornätverk med både spioner och högt uppsatta militärtjänstemän över hela Latinamerika samtidigt som socialistiska länder som Argentina försöker stärka banden med Iran.

Iran har under de senaste åren undertecknat mer än 500 handels- och diplomatiska överenskommelser med en handfull latinamerikanska länder till ett totalt värde av ca 40 miljarder dollar, sade experterna under sina vittnesmål till kongressledamöterna.

Iranska tjänstemän har sagt att landet har 11 ambassader och17 kulturcenter över hela Latinamerika, enligt amerikanska tjänstemän och experten Ilan Berman, viceordförande för den ideella organisationen, American Foreign Policy Council (fritt översatt Amerikanska rådet för utrikespolitik).

Dessa diplomatiska förläggningar och ambassader har traditionellt använts som en bas för iranska revolutionsgardets Quds-styrka, som även samarbetar med Hizbollah, enligt uttalande från amerikanska tjänstemän.

Dessa överenskommelser har gjort det möjligt för iranska regimen  att placera ut sina diplomater och affärsmän som är uppbackade av revolutionsgardet över hela Latinamerika.

Medan Teheran hävdar att man bedriver legitima företag och ambassader, har iranska agenter radikaliserat den inhemska befolkningen i det tysta och använt sitt inflytande för att upphandla olaglig militärutrustning, sade Humire i sitt vittnesmål till amerikanska kongressledamöter på tisdagen.

Experternas vittnesmål  kommer endast en månad efter att amerikanska utrikesdepartementet publicerade en mestadels hemlig rapport som konstaterade att ”Irans inflytandet i Latinamerika och Karibien håller på att minska.”