Mänskliga Rättigheter

89 ungdomar arresterade i Iran för fest med mixade kön

Iranska regimens repressiva säkerhetsstyrkor slog till mot en fest med mixade kön i staden Mashhad och arresterade 84 ungdomar för att ha deltagit i och dansat under festen.

49 män och 35 kvinnor närvarade vid festen när agenter från regimens ministerium för underrättelse- och säkerhetstjänst slog till efter tips, rapporterade regimens egna medier under helgen.

”Efter att uppgifterna bekräftades, genomfördes den nödvändiga samordningen med rättsväsendet och tillstånd för att göra ett tillslag utfärdades. Vid tillslaget, som överrumplade deltagarna, greps 49 män och 35 kvinnor medan de dansade”, rapporterar regimens statliga medier.

FFFI skrev tidigare idag om att iranska regimens moralpolis i provinsen Mazandaran (i norra Iran) har stängt minst 30 butiker i flera städer i provinsen, däribland fotoaffärer, frisörssalonger och tryckerier, under förevändningen att de har brutit mot landets islamiska koder.

Moralpolisen i Teheran tillkännagav i förra veckan att myndigheterna har arresterat 21 individer i huvudstaden vilka låg bakom ett organiserat nätverk som sålde parabolantenner och annan utrustning som hjälper vanliga iranier att titta på satellitkanaler.

Chefen för Teherans moralpolis hävdade att hans styrkor hade genomfört flera tillslag och sprängt ett ”nätverk av mycket avancerade verkstäder” för produktion av satellitutrustning och satellitmottagare.

Överste Mohammad Masoud Zahedian hävdade vidare att man ”hade arresterat 21 personer i samband med tillslagen och beslagtagit över 640.000 utrustning”.

Under prästerskapets envälde i Iran är det straffbart att inneha parabolantenn eller att titta på satellitkanaler som sänds från utlandet, i synnerhet iranska motståndsrörelsens egna television, Simay-e Azadi, (frihetens röst). Folket är också tvungna att följa strikta ”klädkod och islamiska koder”, vilka bestäms av det religiösa etablissemanget med den högsta andlige ledaren, Ali Khamenei, i spetsen. Men iranska folket trotsar dessa repressiva åtgärder oftast med enorma personliga uppoffringar och struntar i regimens hot och trakasserier. Detta gör att regimen inte vågar verkställa dessa ”lagar” genom omfattande tillslag mot alla ”förbrytare” av rädsla för folkliga protester och organiserade missnöjesyttringar.

Den senaste tidens repressiva åtgärder kommer trots löften från prästerskapets president Hassan Rohani om att han under sin mandatperiod ska öka de sociala fri- och rättigheterna.

Men trots Rohanis upprepade löften har det inhemska förtrycket ökat och över 1000 människor har blivit avrättade sedan han tog över presidentposten i Iran för 1.5 år sedan.