Nyheter

Tillslag mot satellitparaboler ökar efter oppositionens insamlingssuccé

Satellitparaboler
Regimens tillslag ökar  efter att iranska motståndsrörelsens tv-kanal, Simay-e Azadi,  lyckades samla in 4,5 miljoner dollar under sin senaste insamlingskampanj.

Senaste rapporten från iranska regimens motsvarighet till granskningsnämnden för statliga televisionen (IRIB) hävdar att över 42% av iranska befolkningen tittar olagligt på satellit-tv-kanaler samt att tittare tillbringar minst tre timmar om dagen för att se på program som sänds in i Iran från utlandet.

Statistik presenterade i rapporten är betydligt lägre än siffror som en del av regimens tjänstemän redan har offentliggjort. En tjänsteman erkände nyligen att prästerskapet hade misslyckats i sitt försök att förbjuda befolkningen från att titta på satellit-TV-kanaler.

Trots en lag från 1994 som säger att det är olagligt för befolkningen att inneha parabolantenner, har uppemot 70% av familjerna en parabolantenn och deras användning ökar, sade Fardin Ali-Khah, chef för statliga televisionen IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting).

”Trots att användning av parabolantenner är förbjudet idag, kan man se dem överallt. Statistiken visar att användning av parabolantenner har aldrig minskat och  just nu är det mellan 50 till 70 procent av iranska familjer som använder parabolantenner”, sade Ali-Khah.

”Störning av satellitsignaler och andra metoder för att förhindra användning av parabolantenner har misslyckats och regeringen måste nu hitta andra lösningar”, insisterade Ali-Khah.

Sedan det så kallade presidentvalet i juni i år har iranska regimens säkerhetsstyrkor intensifierat tillslagen mot folkets bostäder i olika städer i Iran som en del i sin kampanj att konfiskera parabolantenner. Regimens säkerhetsstyrkor beslagtar alla parabolantenner och hårda repressalier, i vissa fall arresteringar, och kraftiga böter väntar de ”skyldiga” familjerna.

Den 14 augusti i år meddelade iranska regimens moralpolis att den har arresterat 107 personer och beslagtagit 16 000 parabolantenner i en våg av tillslag i kampen mot satellit-TV-kanaler.

Brigadgeneral Mohammad-Masoud Zahedian från regimens moralpolis sade att tillslagen ägde rum i Teheran och 18 andra städer i andra veckan i augusti och att polisen beslagtog 5400 mottagare och 11000 andra föremål inklusive parabolantenner, motorer och LNB.

Zahedian tillade, ”moralpolisens säkerhetsstyrkor identifierade och upplöste ett nätverk för tillverkning av satellitparaboler, väster om Teheran-provinsen. Under inspektion av arbetsplatsen hittades 200 parabolantenner färdiga för leverans medan 1000 andra var under tillverkning.”

Regimens omfattande tillslag i olika iranska städer kom efter att iranska motståndsrörelsens tv-kanal, Simay-e Azadi, (Iran National Television INTV), som sänds både via nätet och satellit in i landet, lyckades samla in 4,5 miljoner dollar under sin senaste insamlingskampanj mellan nionde och 13 augusti.

Insamlingskampanj pågick i fyra dagar och tiotusentals tittare från både Iran och utlandet ringde in för att uttrycka sitt stöd för Tv-stationens olika program som avslöjar prästerskapets rätta ansikte, regimens kränkningar, korruptionen i landet samt rapporterar om iranska motståndsrörelsens aktiviteter.

Den sjunde augusti 2013 dömde iranska regimens så kallade rättsväsende en man till sex års fängelse i Iran anklagade för försäljning av DVD-skivor med ett populärt satirprogram från  iranska motståndsrörelsens tv-kanal som sänds dagligen och som gör parodi av dagsaktuella ämnen inom iranska regimen samt av prästerskapets ledare och krisen mellan dess olika fraktioner.

Butiksägaren, Farhad Rabie, som sålde musik och DVD-filmer dömdes den sjunde augusti 2013 till sex års fängelse. Han greps den tredje veckan i maj 2013 i Shahr-e Kord i Isfahan-provinsen anklagade för samma brott men släpptes senare mot borgen i väntan på sin dom. Han dömdes i slutändan till sex års fängelse i augusti och skickades tillbaka till fängelset.