Mänskliga Rättigheter

Iransk domstol prövar fallet med frihetsberövad amerikansk journalist

Washington Posts Irankorrespondent, Jason Rezaian, som hållits frihetsberövad i nästan sex månader i Iran kommer nu att ställas inför rätta för ospecificerade anklagelser, rapporterar iranska regimens medier och internationell press på onsdagen.

Jason Rezaians fall har hänskjutits till en revolutionsdomstol [för bedömning], tillkännagav Teherans chefsåklagare Abbas Jafari Dolatabadi enligt regimens officiella nyhetsbyrå IRNA.

Den amerikanska dagstidningen Washington Post sade att man hoppades på att hänskjutningen är ”ett steg framåt mot Jasons omedelbara frigivning”. Den tolkade iranska regimens tillkännagivande som en öppning för att anklagelserna riktade mot Jason Rezaian nu ska behandlas av domstolen innan den beslutar om att sätta ett datum för en rättegången eller att hålla fallet i ett vänteläge .

Jason Rezaian, som har både amerikanskt och iranskt medborgarskap, greps tillsammans med sin fru och två medarbetare i juli förra året. Hans kollegor släpptes inom några veckor medan hans fru Yeganeh Salehi frigavs mot borgen i oktober förra året.

Rezaian blev inkallad till att ställa sig inför en domare i Teheran i december förra året för att höra de officiella anklagelser mot honom och nekades en begäran om borgen. De officiella anklagelserna offentliggjordes inte på den tiden men detta hindrade inte regimens egna medier från att anklaga honom för påhittade och godtyckliga brott.

Iranska regimens revolutionsdomstol hanterar de mest känsliga fallen i Iran i synnerhet de som kan ha internationella konsekvenser för prästerskapets envälde.

Iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif kommenterade fallet tidigare under onsdagen innan en rad möten med USA:s utrikesminister John Kerry i Genève. Han hävdade då att iranska regimens regering är villig att ge ”humanitärt bistånd” till Rezaian medan domstolen arbetar för att lösa fallet.

”Regeringen gör sitt bästa för att hjälpa”, sade Zarif men betonade samtidigt att detta är ett fall för iranska regimens så kallade rättsväsende vilket överses direkt av det religiösa etablissemanget och landets högsta andlige ledare, Ali Khamenei.