Nyheter

Rohanis budget för 2015 ökar anslagen för repressiva säkerhetsorgan

Iranska regimens president Hassan Rohani avser att höja skatten för att kunna betala för regimens repressiva säkerhetsstyrkor samtidigt som han skär ner på grundläggande offentliga tjänster medan Irans ekonomi sjunker allt djupare in i krisen, enligt en debattartikel publicerad i The Wall Street Journal (WSJ) på måndagen.

Rohani ska ”beskatta en [redan] missnöjd medelklass”, men han kommer ”lyckligtvis att ha välbetalda säkerhetsorgan för att slå ner eventuella oroligheter”, skriver debattörerna från the Foundation for Defense of Democracies (Stiftelsen för Försvar av Demokratier) i sin debattartikel på måndagen.
Hassan Rohani lämnade in sin budgetproposition för 2015 till prästerskapets parlament, Majlis, tidigare denna månad.
”Förslaget visar att Rouhanomics (Rohanis ekonomiska plan) handlar egentligen om att stärka regimens repressiva säkerhetsapparat samtidigt som den ändrar några av de mer dumdristiga riktlinjerna från hans föregångare, Mahmoud Ahmadinejad. Detta i motsats till iranska presidentens rykte i väst om att vara en moderat”, skriver debattörerna
FFFI rapporterade tidigare denna månad att prästerskapets president Hassan Rohani avser att höja Irans militära utgifter med mer än en tredjedel för nästa persiska år som börjar i 21 mars 2015.

64% av de offentliga militära utgifterna ska gå till Revolutionsgardet och dess paramilitära styrka Basij-milisen. Revolutionsgardet kommer dessutom att gynnas av ett ökat statligt anslag för sitt affärsimperium, Khatam al-Anbia, som nu får en fördubblad budget för nästa persiska år i Rohanis budgetproposition.

Khatam al-Anbia finns sedan tidigare på USA:s sanktionslista för dess inblandning i iranska regimens misstänkta kärnteknikprogram och regimens program för långdistansrobotar