Nyheter

Rohani höjer militärutgifter med 33% trots stor fattigdom i landet

Uppemot 12 miljoner iranier lever i fattigdom sade en av iranska regimens högt uppsatta tjänsteman under helgen. Detta är det första officiella uttalandet från regimens sida som visar att en stor del av befolkningen lever i fattigdom trots Iran enorma olje tillgångar.

Iranska regimens minister för arbets- och sociala frågor, Ali Rabiei sade att fattigdomen i landet bestäms utifrån tre index, inkomst samt tillgång till adekvat hälsovård och utbildningstjänster, rapporterade statliga nuhetsbyrån Mehr, den femte december.

Han tilllade att 12 miljoner människor i Iran lider av ”mat fattigdom”.

En annan av regimens nyhetsbyråer IRNA citerade regimens biträdande hälsominister Ali-Akbar Sayaris kommentarer från den fjärde december som hävdar att 78% av iranierna har en dålig diet med brist på frukt och grönsaker.

Rohanis regering har ändå beslutat att höja priset på bröd,med 30% – 40% trots att bröd är den huvudsakliga näringskällan för många fattiga iranier.

De värst drabbade regionerna är enligt en studie av befolkningen, provinserna Baloutchistan, Hormozgan, Lorestan, Kermanshah och Khorasan, som lider av endemisk fattigdom.

Reuters rapporterar samtidigt på söndagen att prästerskapets president Hassan Rohani höjer Irans militära utgifter med mer än en tredjedel för nästa persiska år som börjar i 21 mars 2015. Rohani presenterade på en ”försiktig och stram” budget till regimens parlament på söndagen med anledning av de sjunkande oljepriserna och påföljderna från internationella sanktioner.