Mänskliga Rättigheter

Uppmaning att rädda livet på 12 fångar inför avrättning

Minst 12 fångar i iranska regimens fängelser står inför omedelbar avrättning varnar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande på måndagen och uppmanar samtidigt internationella samfundet och människorättsorganisationer att agera skyndsamt för att stoppa dessa avrättningar.

Iranska regimens så kallade rättsväsende flyttade under måndagen, den första december, 12 fångar till isoleringsceller i Ghezel Hesar-fängelset och kvinnofängelset i Qerchak Varamin som ett första steg mot att verkställa deras dödsstraff.

Bland de fångar som nu står inför avrättning finns en fånge identifierad som Ahmad Azizi tillsammans med sin fru samt en afghansk medborgare, enligt uppgifter från Iran. Några av de andra fångarna i denna grupp heter enligt uppgifter, Ali Golyarani, Mansour Yadegari och Yousef Fakhteh.

Hungerstrejk i Ghezel Hesar-fängelset

Samtliga fångar på avdelning två i Ghezel Hesar-fängelset har inlett en hungerstrejk sedan måndagsmorgonen, i protest mot regimens massavrättningar i detta fängelse. De hungerstrejkande fångarna kräver samtidigt att avrättningen av deras medfångar ska stoppas. Liknande protester hålls på flera av regimens fängelser.

Läckta rapporter från regimens myndigheter avslöjar att minst tio fångar var avrättade genom hängning i detta fängelse i staden Karaj på tisdagen förra veckan. Endast under den senaste månaden har prästerskapet verkställt fyra massavrättningar i detta fängelse genom att hänga fångarna i grupper.

NCRI:s uttalande på måndagen uppmanar även internationella samfundet och människorättsorganisationer att uppmärksamma kraven från de hungerstrejkande fångarna i Ghezel Hesar, Orumiyeh och andra fängelser i olika städer i landet.

Avdelning två i Gezel Hesar-fängelset är uppdelad i nio hallar och där sitter minst 3000 fångar frihetsberövade, de flesta för narkotikabrott. Minst 1000 av dem har fått dödsstraff.

Gezel Hesar-fängelset skapade stora rubriker i mars 2011 när dussintals fångar dödades och många skadades i samband med ett upplopp.

Under den senaste veckan har iranska regimens så kallade rättsväsende avrättat minst 20 fångar, däribland en ungdomsbrottsling, genom hängning i flera iranska städer.