Folkliga protester, Nyheter

Tårgas mot ett minnesstund för död artist i Mashhad

Iranska regimens repressiva säkerhetsstyrkor i staden Mashhad använde tårgas mot en folkmassa som hade samlats för att sörja popartisten Morteza Pashaeis död, enligt rapporter från Iran.

En av regimens nyhetsbyråer rapporterade att ”vi får inte glömma att Morteza Pashaei var endast 30 år gammal och han var ännu inte lika känd som några av de andra stora namnen i musikvärlden. Många har bara hört talas om honom efter att nyheten om hans sjukdom och död publicerades”.

”Men utan någon provokation från nyhetsmedierna startade en trend som visar var landet är på väg”, tillade nyhetsbyrån med hänvisning till allmänhetens ökade missnöje mot prästerskapets envälde och den stora folksamlingen som hade samlats i Mashhad trots regimens repressiva begränsningar för att förebygga stora sammankomster.

”Denna händelse visar att regimens begränsningar mot sociala nätverk är i princip värdelöst. Som i det här fallet har begränsningar mot kulturarbetare [i landet] inte lyckats göra människor likgiltiga mot musik och artister”.

”De sociala nätverken visade ännu en gång sin makt. Sammankomster hölls i ett antal städer utan uppmaningar från statlig radio och television och utan uppmaning från statliga institutioner för folk att delta i sådana sammankomster. Människor som använde sociala nätverk höll detta minnesstund för Pashaei”.

Iranska folket har under de senaste åren utnyttjat varje tillfälle för att organisera stora sammankomster och protester mot prästerskapets envälde trots omfattande förebyggande insatser och enorma säkerhetspådrag från regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet.

Protesterna börjar ofta under en icke-politisk fråga och övergår direkt till regimkritiska demonstrationer där folk framför krav på ett slut för prästerskapets envälde.

I mars i år höll invånarna i en av landets nordliga provinser ett antal offentliga sammankomster för att protestera mot en tv-serie som sändes av regimens statliga television och som många fann stötande.

I februari samlades tusentals iranier från landets minoritetsgrupp Bakhtiari i ett antal iranska städer för att visa sin ilska och protestera mot en tv-serie som visades på regimens statliga television. Medlemmarna från Bakhtiari-minoriteten var kritiska mot serien som de menade var både rasistiskt och kränkande mot deras folkgrupp.

Protesterna attackerades av regimens repressiva säkerhetsstyrkor som arresterade hundratals demonstranter. Regimens myndigheter tvingades till sist ställa in tv-serien för att stoppa de folkliga proteserna.