Folkliga protester, Nyheter

TV-serien stoppas efter massiva folkligaprotester

bakhiari5Iranska regimens statliga television har stoppat den kritiserade TV-serien Sarzamin-e Kohan (Det Forna Landet) som förolämpade folkgruppen Lurer efter massiva protestdemonstrationer i olika städer i sydvästra Iran, rapporterade statliga medier på söndag.

Serien tar upp regimens version av historiska händelser på 1940-talet, 50-talet och 60-talet då Iran var en monarki innan prästerskapet grundade det islamiska styret i 1979.

Åtgärden ses som en seger för folket.

Den konservativa dagtidningen Javan säger att en folkmassa i Ahwaz, huvudstaden för det oljerika provinsen Khuzestan, har samlats framför guvernörens kontor och kräver chefens avgång. Liknande protester har rapporterats i angränsande provinser.

Demonstranterna hävdar enligt uppgifter att serien kränker den stora och mäktiga Bakhtiari-stammen. En Bakhtiari-familj i serien framställs som korrupt, nyrik och monarkistisk.