Nukleärt, Nyheter

USA och Iran söker genombrott i kärnvapensamtal i Oman

kerryzarifUSA: s utrikesminister John Kerry anlände till Oman på söndagen för att söka ett genombrott i nukleära samtal med Iran.

USA: s utrikesminister John Kerry och Irans utrikesminister Mohmmad Javad Zarif har börjat ansikte mot ansikte samtal i Oman bara två veckor före en tidsfrist för att nå en nukleär affär, den 24 november..

EU: s utrikespolitiska chef Catherine Ashton deltar också i söndagens samtal.

”Det finns ”riktiga luckor” för att nå en överenskommelse med Iran om landets kärnenergiprogram”, sade Kerry. Han betonade också att de nukleära förhandlingarna är åtskilda från andra frågor, bland annat ett eventuellt samarbete med Iran i kampen mot terror gruppen Islamiska Staten, IS.

The Wall Street Journal avslöjade förra vecka att president Barak Obama hade skickat ett hemligt brev till Iranska regimens ledare vilket betonar de båda ländernas gemensamma intresse av att bekämpa Islamiska staten i Irak och Syrien, sade en medierapport på torsdagen.

USA har lagt fram en ”ramverksplan” för att möta Irans energibehov, avslöjade också president Barack Obama förra veckan.