Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

USA erbjuder Iran ett ramverk för kärnteknikavtal

USA har lagt fram en “ramverksplan” för att möta Irans energibehov, avslöjade president Barack Obama under onsdagen men varnade samtidigt att det var oklart om parterna kunde nå en uppgörelse ämnad att stävja Teherans kärntekniska ambitioner, rapporterar Agence France Presse (AFP).

Vi presenterade för dem ett ramverk som skulle tillåta dem att uppfylla sina fredliga energibehov, sade USA:s president till journalister med hänvisning till de pågående förhandlingarna med iranska regimen.

Detta var första gången som USA nämner att det finns ett färdigt ramverk för Iran att ta ställning till under förhandlingarna och kom endast dagar innan USA:s toppdiplomat John Kerry ska hålla nya förhandlingar med sin iranske motpart, skriver AFP.

”Om Iran är uppriktig när det säger att det inte strävar efter kärnvapen, om det är faktiskt sant, [då] har de en möjlighet här för att försäkra världssamfundet om detta”, sade Obama.

Det skulle vara “ett progressivt, steg-för-steg och verifierbart sätt” som skulle “göra det möjligt för dem att få sanktionerna hävda så att de kan komma in som fullvärdiga medlemmar av internationella samfundet” tillade Obama men upprepade återigen att Washington fortfarande håller fast vid sin sedan länge officiella hållning nämligen att ”inget avtal är bättre än ett dåligt avtal”.

“Om vi faktiskt kan få till ett avtal, det får vi ta reda på under de kommande tre till fyra veckorna”, sade USA:s president till journalister inför helgens samtal i Oman mellan amerikanska utrikesministern John Kerry och iranska regimens utrikesminister Javad Zarif.

John Kerry själv sade under onsdagen att det skulle vara svårare att nå en uppgörelse med Iran för att stävja dess förmåga att bygga kärnvapen om förhandlingarna sträcker sig bortom den överenskomna tidsfristen, den 24 november, rapporterar Washington Post (WP) från Paris.

”Jag vill få det här gjort”, sade Kerry under en serie möten under onsdagen där samtalen främst handlade om de kärntekniska förhandlingarna med Iran. ”Vi går mot mållinjen med en inställning att försöka få det gjort”, sade Kerry och framhöll att ”Iran har rätt till att utveckla sitt kärnteknikprogram för civil, men inte militär, användning”.

”De har rätt till ett fredligt program, men inte en väg till en bomb”, sade USA:s utrikesminister och tillade med hänvisning till iranska regimens misstänkta kärnteknikprogram, “vi anser att det är ganska lätt att bevisa för omvärld att en plan är fredlig”.

Reuters rapporterar samma dag från Ankara och Dubai att iranska regimen ”kan vara redo att nå ett kärnteknikavtal med världsmakterna för att återuppliva sin ekonomi, men att den inte har någon brådska med att gå vidare genom att återställa sina förbindelser med USA eftersom man beräknar att detta skulle äventyra dess interna stöd”.

Enligt en högt uppsatt iransk tjänsteman, som pratade med Reuters på villkor om anonymitet, har ”hårdföra lojalister till högsta andlige ledare Ali Khamenei nått en kompromiss med supportrar av den pragmatiska presidenten, Hassan Rohani”.

“De har nått en kompromiss, att lösa den kärntekniska tvisten men ingen normalisering av förbindelserna med den store Satan”, sade tjänstemannen till Reuters under onsdagen.

Teheran bör försöka erhålla lättnader från internationella sanktioner genom att lösa den kärntekniska tvisten men inte normalisera relationerna med “den store Satan”, enligt tjänstemannen.

Fientlighet till USA har alltid varit en pelare för prästerskapets envälde, trots att denna fientlighet har endast lett till årtionden av politisk isolering och sanktioner. Analytiker menar att den ideologi som håller samman det fraktionsbaserade ledarskapet skulle kollapsa om man tar bort detta spöke.