Nyheter

Khamenei till hård attack mot västs politik i Syrien och Irak

Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei gick på tisdagen till verbal attack mot väst och skyllde västmakterna för terrorgruppen, den Islamisk statens uppkomst i Irak och Syrien.

”De måste sluta manipulera regionens geopolitik för det angår inte dem”, tillade Khamenei när han på tisdagen tog emot Iraks premiärminister, al-Abadi i sitt residens.

”[Den] nuvarande oredan är resultatet av oansvariga handlingar i Syrien av främmande makter tillsammans med vissa regionala länder”, sade Khamenei i ett uttalande som lästes upp i regimens statliga television. Hans kommentarer tolkas som en anspelning på främst Turkiet och Saudiarabien som båda på sitt sätt kritiserade prästerskapets envälde i förra veckan för att vara en del av problemmet i regionen.

Han berömde Irak för att ”vägra låta sitt territorium användas” till att genomföra attacker mot Assadregimen , som är prästerskapets främsta allierade i regionen och som får stöd av Teheranregimen för att hålla sig kvar vid makten.

Khamenei lovade att ”göra allt för att upprätthålla Iraks säkerhet och territoriella integritet … Den komplexa situationen i regionen gör att säkerheten för dessa länder är oskiljaktiga. Det broderliga grannlandet, Iraks säkerhet är lika oumbärlig som vår egen säkerhet.”

Iranska regimens statliga medier citerade prästerskapets president Hassan Rohani på tisdagen med att i ett separat möte med Iraks premiärminister försäkra honom om att Teheran ”ska fortsätta stödja Bagdad genom att skicka militära rådgivare och vapen till regeringen”.

Rohani krävde också ökat regionalt samarbete för att bekämpa den Islamisk staten. ”Terrorism och extremism ska konfronteras på ett enat och samordnat sätt … Detta är det enda sättet att utrota detta fenomen”, sade Rohani som regerar i ett land som anses vara en av världens främsta statliga sponsorer av terrorism.

Befälhavaren för iranska regimens terroriststyrka, Quds-styrkan, Qassem Suleimani, hävdar samtidigt att både den Islamiska staten (IS) och USA är ”dömda att misslyckas” i Irak och Syrien, enligt en nyhet från persiskspråkiga Radio Farda under måndagen.