Mänskliga Rättigheter

Iranska människorättsadvokat dömd till tre års yrkesförbud

Iranska människorättsadvokaten, Nasrin Sotoudeh, säger i in intervju med franska nyhetsbyrån Agence France-Presse (AFP) på söndagen att en av prästerskapets domstolar har dömt henne till tre års yrkesförbud. Nasrin Sotoudeh sade dock att hon inte kommer att överklaga domen men planerar att starta en sittprotest utanför iranska advokatsamfundets huvudkontor i Teheran på tisdagen.

”Domstolen fattade detta olagliga beslut på begäran av en domstol baserad i Evin-fängelset”, säger Nasrin Sotoudeh per telefon till AFP med hänsvisning till iranska regimens ökända fängelse i Teheran där hon tvingades avtjäna sitt tidigare straff.

”Denna dom öppnar vägen för att diskvalifisera andra advokater i framtiden”, tillade hon.

Nasrin Sotoudeh, en tvåbarnsmamma och en av Irans mest aktiva människorättsadvokater, dömdes till sex års fängelse i 2011 anklagad för ”handlingar mot den Islamiska republikens nationella säkerhet samt spridning av propaganda mot regimen”.  Hon arresterades i 2010 och har genom åren representerat ett antal politiska fångar innan iranska regimens säkerhetsorgan arresterade henne under falska anklagelser.

Hon släpptes ur fängelset förra året efter att ha avtjänat halva sitt straff sedan internationella trycket på prästerskapets envälde ökat genom en global kampanj för hennes frigivning.

Nasrin Sotoudeh tilldelades EU:s Sacharovpris i 2012 för sitt arbete för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, ett pris hon inte själv kunde ta emot eftersom hon satt i fängelse.