Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Nya krav på att advokaten Nasrin Sotoudeh friges

Sveriges advokatsamfund vill att Sverige agera för att människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh ska friges.

I ett samtal med den persiskspårkiga Radio Farda sade hennes man, Reza Khadan att hon hungerstrejkar sedan 31 oktober i protest mot fängslandet och förhållandena i häkte. Hon har vägrats kontakt med sin egen försvarare och ska bara ha fått ta emot två besök av sin familj.

Internationella människorättsorganisationer, bland andra Amnesty International, Union Internationale des Avocats, Internationella Juristkommissionen (ICJ) och Human Rights Watch, har i ett upprop krävt att Nasrin Sotoudeh ska friges.

Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg uttrycker sitt stöd för uppvaktningen av UD och för kravet att Sverige bör agera för att Nasrin Sotoudeh ska friges.

Anne Ramberg tar kraftigt avstånd från fängslandet av Nasrin Sotoudeh.

– Det är fullständigt oacceptabelt att en advokat berövas friheten på grund av att hon utövar sitt yrke och utför sina åligganden som försvarare, säger Anne Ramberg.

Nasrin Sotoudeh är en människorättsadvokat som representerade ett antal politiska fångar i Iran anklagade för ”verksamhet mot den nationella säkerheten ”och” propaganda mot den islamiska republiken.”

Fem svenska kvinnorättsaktivister med iransk bakgrund uppvaktar Utrikesdepartementet måndag den 8 november. De begär att Sverige ska agera för att den iranska advokaten Nasrin Sotoudeh, som greps den 6 september och nu hålls frihetsberövad i Evinfängelset i Teheran, ska friges.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran har tidigare uppmärksammat hennes fall i artikeln, Iran: Advokat Nasrin Sotoudeh arresterats i Teheran, av den 6 september 2010.

– Nya krav på att advokaten Nasrin Sotoudeh friges.. sveriges advokatsamfundet

För att ta dela av Amnestys uttalande se länken nedan,

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/amnesty_international__svenska_sektionen/pressrelease/view/iran-maenniskoraettsadvokater-faar-betala-med-sin-frihet-490434

För att ta del av artikeln Iran: Advokat Nasrin Sotoudeh arresterats i Teheran, av den 6 september 2010, se länken nedan, 

https://www.fffi.se/?p=885