Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Polisman i Iran får tre års fängelse för mordet på bloggaren Sattar Beheshti

Prästerskapets halvofficiella nyhetsbyrå ISNA rapporterar att en polis dömd för mordet på en bloggare, som avled när han var i polisens förvar under 2012, har dömts till tre års fängelse och ytterligare två år i fängelse i exil (fängelsestraff som ska avtjänas på en annan ort än hemorten).

Bloggaren Sattar Beheshti greps den 30 oktober 2012 för påstådda Internetbrott. Han dog den tredje november i regimens fängelse med synliga spår av tortyr på sin kropp.

ISNA citerade Giti Pourfazel, en advokat som anlitas av Beheshtis mor, som sade under torsdagen att appellationsdomstolen hade dömt polismannen till tre års fängelse plus två år i exil samt 74 piskrapp. Hon tillade att domen var för mild med tanke på brottets karaktär.

Den 35-årige bloggaren Beheshtis död under tortyr i polisens förvar uppmärksammades globalt och orsakade en våg av fördömanden av iranska regimens förföljelse av nätaktivister med krav på att de ansvariga ska ställas inför rätta.