Ekonomi, Nyheter

Storbritannien öppnar sin ambassad i Teheran

Storbritannien planerar att åter öppna sin ambassad i Iran, det sade landets utrikesminister William Hague på tisdagen i ett skriftligt ministeruttalande till parlamentet. Hague kungjorde att ett första steg mot fullständig diplomatisk närvaro i Iran kommer att tas inom kort då Storbritannien planerar att etablera en liten initial närvaro i  Teheran, rapporterar Reuters på tisdagen.

De brittiska planerna kommer två och ett halvt år efter att iranska regimens hårdföra krafter och medlemmar av Basij-milisen attackerade och plundrade den brittiska ambassaden i landet.

Tillkännagivandet kommer efter att USA, en nära allierad till Storbritannien, sade att landet skulle kunna inledda ett flyganfall och agera gemensamt med sin ärkefiende Iran för att stötta upp den irakiska regeringen efter att sunnitiska islamistiska rebeller i Irak tog över flera städer under strider i veckan, spekulerar Reuters. Iranska regimens och USA:s regeringar har tillkännagett dirkta samtal om säkerhetsläget i Irak.

Men Pentagons pressekreterare, amiral John Kirby, sade till en samlad journalistkår på måndagen att ”det kan finnas diskussioner mellan amerikanska och iranska tjänstemän i Wien om säkerheten i regionen, men de kommer inte att innehålla någon militär samordning”.

Taleskvinnan för iranska regimens UD kungjorde under samma dag att ”Iran motsätter sig starkt varje militärt ingripande i Irak”. ”Vi ska inte förvänta oss hjälp från dem som bidrar till krisen i Irak”, sade Afkham och tillade att iranska regimen ”noga följer utvecklingen i Irak”.

”Jag har … nu beslutat att omständigheterna är de rätta för att öppna vår ambassad i Teheran”, sade Hague i sitt skriftliga uttalande till parlamentet på tisdagen. Hague tillade att han hade diskuterat frågan med iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif under lördagen.

Storbritannien stängde sin ambassaden i Teheran i slutet av 2011 efter att medlemmar ur regimens Basij-milis attackerade landets ambassad i iranska huvudstaden i samband med en protest mot brittiska sanktioner. Förövarna plundrade ambassadens kontor och brände byggnader i ett direkt brott mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser, ett internationellt fördrag som bland annat skyddar främmande makters diplomatiska missioner.

Diplomatiska förbindelser mellan parterna upplivades i november förra året när Storbritannien utsåg en icke-resident chargé d’affaires [en chargé d’affaires som inte är bosatt i landet på permanent basis] för Iran. Det beslutet kom efter att iranska regimen och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland nådde en preliminär uppgörelse om prästerskapets omtvistade kärnteknikprogram.

Hague beskrev Iran som ”ett viktigt land i en instabil region” men underströk i sitt uttalande till parlamentet att ”[brittiska] ambassadpersonal måste kunna arbeta obehindrat i Iran”.

Brittiska regeringen har tidigare krävt en officiell ursäkt från iranska regimen samt skadestånd för attacken mot brittiska ambassaden i Teheran. Den hade satt regimens tillmötesgående av dessa krav som en första förutsättning för att landet åter ska öppna sin ambassad i iranska huvudstaden.

”Ambassaden [i Teheran] kommer att återuppta sin verksamhet med en liten initial närvaro” efter att  ”en rad praktiska frågor har lösts”, sade Hague i sitt skriftliga uttalandet till parlamentet.